Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полски яйца ни заливат за Великден
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 13.03.2010Коментари (2)1604
© Ruse24.bg
Полски яйца може да изместят родните по Великден. Вносът започва да се засилва все повече с наближаването на Възкресение, отчитат от Националната ветеринарномедицинска служба. Полската инвазия започва още през миналата година, когато сме изяли около 13 млн. бройки. В това няма нищо лошо. Щом стоката е качествена, никой не може да я спре, коментира шефът на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Това обясни д-р Николина Кънчовска, началник на сектор Ветеринарно-санитарен контрол на търговските обекти, заведения за обществено хранене и пазари в столичното ДВСК. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката, обясни тя. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки, каза д-р Кънчовска. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. 2 означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка, допълва тя. Съветът й е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни след като са снесени. Срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни. След това рискът да попаднем на развалени яйца става доста голям, особено ако са съхранявани на топло, светло и влажно.

За да намалят максимално вероятността да попаднем на негодна стока, ветеринарите започват масирани проверки на магазини, пазари и ресторанти. Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока. Продажбата на яйца и месо без необходимите разрешителни все повече намалява, макар все още да има хора, които изнасят домашно произведени яйца и агнешко на пазара, коментират специалистите. Яйца, заразени със салмонела, не са откривани от доста време заради засилените проверки на ветеринарните инспектори във фермите. Трябва обаче да се внимава с патешките и гъшите яйца, които обикновено се продават от дребни производители и са много популярни около Великден заради по-здравите черупки, предупреждава д-р Кънчовска. Хората, които гледат по няколко кокошки, гъски или патки, събират дълго време яйцата. И когато ги купите, е възможно срокът им на годност вече да е минал, но няма как да го разберете, допълва експертът.

Трябва да се внимава и когато купуваме яйца от магазина. Следете за срока на годност, не взимайте замърсени, кървави или спукани черупки, предупреждава д-р Николина Кънчовска.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Толкоз ли свършиха нашите яйца , та да купуваме ВНОСНИТЕ.
0
 
 
Внимавайте да не купувате яйца и от охлюви!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: