Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Популярен шеф-готвач: Подигравка! 80% от ястията нямаха вкус, жал ме е!
Автор: Екип Ruse24.bg 10:01 / 24.04.2023Коментари (5)305
"Отмина националното състезание за млад готвач на България! Мислех да кажа няколко захаросани приказки и благодарности, но не, ще бъда болезнено критичен!

Журирахме едни деца, които никога не са готвили гулаш, чушки с ориз и мусака, но пък някой ги е научил да сферифицират с алгинат и лактат, да правят перли с агар-агар и да сгъстяват с гел крем и гел бургер. 80% от ястията нямаха вкус и елементарно осоляване, но пък визия да видиш... Или както пееше Спенс - "един блестящ триумф на външността над същността".

Журирахме едни деца, изцяло инструктирани от учители и готвачи, но почти липсваше техният детски, все още, усет за кулинарията и основни познания в готвенето. Те няма как и да го имат. Защото нямат основата, но пък някой ги е нахъсал да печелят за състезания. Да се мерят един с друг, а всъщност готвачите и учителите си мерят еготата, който по-добре е подготвил своят питомец...

Няма да бъда захаросан с думите си, а ще кажа това, което искрено мисля.

Ние от бранша - кулинарите, хотелиерите и ресторантьорите инвестираме време, лични средства и търпение да създаваме нови кадри, а политическото лице открива форума с "добрата новина", че вече имат сключен договор и ще пращат младите кадри на работа извън страната. За нас хора от Индия, Пакистан и Бангладеш, а нашите кадри - по света... Това е подигравка с хората, които инвестираме всичко възможно със собствени средства и сили да създадем млади кадри.

Нима тук няма достатъчно добри обучителите, обекти и шеф готвачи, които да подготвим и създадем условия за развитие на младите? Или просто политиката следва методично този ред за унищожаване на бранша ни... Строим хотели и ресторанти за милиони, но кадрите ги подготвяме за навън. И не ми излизайте с приказките, че като се обучат и ще се приберат, над 25 години в бранша, виждам реалността!

А тези методи с които се възпитават сегашните готвачи, ни един няма търпението и постоянството да върви по мъчния път но истински, в кулинарията. Всеки иска само да плейтва, да бъде инстаграм звезда, инфлуенсър, подкастър, фриленсър, ютубър или тиктокър...

Отворете си очите, тази система създава едни лесно чупливи младежи с крехка мотивация и липса на търпение. Мислим си, че създаваме професионалисти, а всъщност си храним егото, че вършим нещо стойностно. Жал ме е за тези младежи и нашият бранш, защото си мислят, че работата и истинския живот е като телевизионните предавания за готварство, а каква драма ще бъде за тях и работодателите в идните години.

Едни крехки младежи с напомпано его, стъпило върху два медала и три сертификата, ще хранят всички ни... Така както и онлайн докторите ще ни лекуват, онлайн строителите ще създават сигурни сгради и онлайн учители ще учат бъдещите поколения.

Благодаря единствено на моите колеги - отдадените готвачи, с които безплатно и безрезервно подпомагаме кулинарните събития в цяла България и извън нея. Благодаря и на няколкото учителя и директора, които наистина съвестно и самоотвержено подготвят кадри и младежи за истинския живот. Благодаря и на единиците отдадени предприемачи и бизнеси, които никога не забравиха, че само инвестирането и създаването на истински условия и кадри, има някакво значение. Всичко останало е прах в очите и сладки приказки за деца! До нови срещи в реалността!"

Това написа в социалната мрежа Фейсбук популярният пловдивски кулинар шеф Росен Чакъров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Откакто гледах няколко пъти "Кошмари в кухнята" спрях да ходя по ресторанти.
+1
 
 
Как не разбраха тия "шефове", че хората на заведение искат да се наядат, а не да им сервират празна чиния "гурме", за което да платят после космическа сметка, че било "красиво"? Аз ако искам да гледам "красоти", ще ида в картинна галерия. Тарикати, добре че покрай пандемията толкова фалираха. И пак не се научиха ...
+7
 
 
Господинът да се разходи из ресторантите в Пловдив, да видим в колко от тях ще могат да направят едни пържени картофи. Или са меки, недопържени, или от тях се лее олио в чинията. За по-сложни манджи да не говорим - на една и съща скара, при една и съща температура, се слага свинско, пилешко и риба. После си играем на познай въгленът по месото от какво е.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Косовският въпрос
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: