ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Популярен шеф-готвач: Подигравка! 80% от ястията нямаха вкус, жал ме е! | ||||||
| ||||||
Журирахме едни деца, които никога не са готвили гулаш, чушки с ориз и мусака, но пък някой ги е научил да сферифицират с алгинат и лактат, да правят перли с агар-агар и да сгъстяват с гел крем и гел бургер. 80% от ястията нямаха вкус и елементарно осоляване, но пък визия да видиш... Или както пееше Спенс - "един блестящ триумф на външността над същността". Журирахме едни деца, изцяло инструктирани от учители и готвачи, но почти липсваше техният детски, все още, усет за кулинарията и основни познания в готвенето. Те няма как и да го имат. Защото нямат основата, но пък някой ги е нахъсал да печелят за състезания. Да се мерят един с друг, а всъщност готвачите и учителите си мерят еготата, който по-добре е подготвил своят питомец... Няма да бъда захаросан с думите си, а ще кажа това, което искрено мисля. Ние от бранша - кулинарите, хотелиерите и ресторантьорите инвестираме време, лични средства и търпение да създаваме нови кадри, а политическото лице открива форума с "добрата новина", че вече имат сключен договор и ще пращат младите кадри на работа извън страната. За нас хора от Индия, Пакистан и Бангладеш, а нашите кадри - по света... Това е подигравка с хората, които инвестираме всичко възможно със собствени средства и сили да създадем млади кадри. Нима тук няма достатъчно добри обучителите, обекти и шеф готвачи, които да подготвим и създадем условия за развитие на младите? Или просто политиката следва методично този ред за унищожаване на бранша ни... Строим хотели и ресторанти за милиони, но кадрите ги подготвяме за навън. И не ми излизайте с приказките, че като се обучат и ще се приберат, над 25 години в бранша, виждам реалността! А тези методи с които се възпитават сегашните готвачи, ни един няма търпението и постоянството да върви по мъчния път но истински, в кулинарията. Всеки иска само да плейтва, да бъде инстаграм звезда, инфлуенсър, подкастър, фриленсър, ютубър или тиктокър... Отворете си очите, тази система създава едни лесно чупливи младежи с крехка мотивация и липса на търпение. Мислим си, че създаваме професионалисти, а всъщност си храним егото, че вършим нещо стойностно. Жал ме е за тези младежи и нашият бранш, защото си мислят, че работата и истинския живот е като телевизионните предавания за готварство, а каква драма ще бъде за тях и работодателите в идните години. Едни крехки младежи с напомпано его, стъпило върху два медала и три сертификата, ще хранят всички ни... Така както и онлайн докторите ще ни лекуват, онлайн строителите ще създават сигурни сгради и онлайн учители ще учат бъдещите поколения. Благодаря единствено на моите колеги - отдадените готвачи, с които безплатно и безрезервно подпомагаме кулинарните събития в цяла България и извън нея. Благодаря и на няколкото учителя и директора, които наистина съвестно и самоотвержено подготвят кадри и младежи за истинския живот. Благодаря и на единиците отдадени предприемачи и бизнеси, които никога не забравиха, че само инвестирането и създаването на истински условия и кадри, има някакво значение. Всичко останало е прах в очите и сладки приказки за деца! До нови срещи в реалността!" Това написа в социалната мрежа Фейсбук популярният пловдивски кулинар шеф Росен Чакъров. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Само на регистрирани | Моите | На приятелиПокажи и всички отговори
на 24.04.2023 г.
+3
на 24.04.2023 г.
+1
на 24.04.2023 г.
+3
на 24.04.2023 г.
+7
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Кулагин: Ивоне е мъж!
12:25 / 28.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
15:32 / 28.11.2024
Денков: Времето изтича
09:53 / 28.11.2024
Какво време ни очаква днес
08:35 / 28.11.2024
Депутат от ДБ с оферта към ГЕРБ и БСП
13:42 / 28.11.2024
Атанас Зафиров: Получихме отказ
11:42 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета