Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Правителството предлага нов закон за управление на отпадъците
Автор: Екип Ruse24.bg 13:27 / 29.06.2011Коментари (2)397
© Ruse24.bg
Правителството одобри проект на нов закон за управление на отпадъците. Той напълно отразява разпоредбите на Директива 2008/98/ЕО относно отпадъците, с която се отменят досега действалите европейски актове в тази сфера. Целите, които си поставя, е да осигури осъвременена правна рамка за създаване на "рециклиращо общество", което да се стреми да предотвратява образуването на отпадъци и да използва генерираните отпадъци като ресурс.

Предлага се прилагане на петстепенна йерархия при управление на отпадъците, която дава приоритет на предотвратяване и намаляване количествата на отпадъците, подготовка за повторна употреба, рециклиране, друго оползотворяване (например, за енергия) и обезвреждане. С промените се въвеждат цели за оползотворяване и рециклиране на битови и строителни отпадъци и се насърчава политиката по рециклиране и оползотворяване на отпадъците с цел използване на пълния потенциал на страната.

Регламентира се въвеждането в срок до 2015 г. на разделно събиране най-малко за хартия, метал, пластмаса и стъкло.
Проектозаконът предвижда още предприемане на мерки за насърчаване на повторната употреба на продукти и подготовка на повторна употреба, ревизиране на обхвата и съдържанието на плановете за управление на отпадъците, изготвяне на програми за предотвратяване образуването на отпадъците.
Доразвиването, усъвършенстването и опростяването на законовите разпоредби допринася и за формулиране на ясни задължения за кметовете на общините, свързани с цялостното управление на битовите отпадъци на територията на съответната община.

Въвеждат се изисквания за изграждане на площадки за разделно събиране на отпадъци от домакинствата във всички населени места с над 10 000 жители в срок от две години от влизането в сила на закона.

Новите текстове целят подобряване и оптимизиране на работата на организациите по оползотворяване на масоворазпространени отпадъци и на въведените схеми за събиране и третиране, които се финансират на основата на принципа "отговорност на производителя", вкл. и на лицата, които изпълняват индивидуално целите за рециклиране на отпадъците, получени от продуктите, които пускат на пазара. Целта е постигане на по-добри резултати при изграждането на реални системи за разделно събиране на отпадъците от населението.

С новите текстове се облекчават процедурите по издаване на разрешения за дейности с отпадъци. Целта е да се намали административното натоварване на бизнеса. Премахва се необходимостта от представяне на някои документи, които се изискваха по досегашния ред на закона, а една част от дейностите преминават на по-лек, регистрационен режим.
Въвеждат се по-строги изисквания към дейностите с отпадъци от черни и цветни метали и ограничения за предаване на такива отпадъци от физически лица. По отношение на строителните отпадъци се въвеждат изисквания за селективно разделяне, за да се осигури последващото им оползотворяване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"Закон за управление на отпадъците" = "Закон за отпадане на управляващите" - това искам аз, а и не само аз...
0
 
 
В новия закон сигурно пише: "Софийските боклуци са държавни, а държавните са пловдивски ... "
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: