Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Предизборно за година населението на Видинско се е увеличило с над 5500 души
Автор: Екип Ruse24.bg 16:28 / 18.10.2023Коментари (0)450
© Фейсбук
За период от 1 май 2022 г. до 30 април 2023 г. населението на Видинска област се е увеличило с над 5500 души. Това показва официална справка предоставена на "Фокус“ от областният управител на Видин Иво Атанасов. Справката е изготвена в резултат на извършена проверка от Областна администрация -Видин от комисии по реда на чл. 996 от Закона за гражданска регистрация (ЗГР) на всички адресни регистрации, извършени в последните 12 месеца, т.е.  за установяване дали е спазен срокът за уседналост на гражданите за участие в изборите.

Резултатите от проверката, областният управител Иво Атанасов е съобщил в края на миналата седмица, по време на работна среща, на която е била  обсъдена подготовката на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври във Видинска област.

Според предоставената справка от проверените всички населени места в 11-те общини на Видинска област:

В община Белоградчик новорегистрирани за периода са 273 жители, от тях регистрирани по настоящ адрес 197 човека, по постоянен адрес - 73. Най-много са регистрираните в общинския център Белоградчик – общо 139 жители.

В най-малката видинска община Бойница - 73 са регистрираните по настоящ адрес и 38 по постоянен. Първенството държи общинският център Бойница – където новодошли да живеят са общо 87 човека.

Община Брегово - общо регистрирани 233 по настоящ адрес и по постоянен - 55. Избралите да живеят последната една година, отново най-много са в общинския център Брегово-общо 75 човека, следва Гъмзово, където са се завърнали 58 човека. 

Логично най-много за периода на проверката са се регистрирали в Община Видин - общо 2 075 по настоящ адрес и 884 по постоянен. За град Видин общо регистрираните са 1935. В град Дунавци "новодошлите“ да живеят са 161 човека.

За община Грамада - 157 са регистрирани по настоящ адрес, 25 по постоянен. Община Димово пък регистрираните са значително повече - 359 по настоящ адрес и 120 по постоянен. В граничната Община Кула - 203 са жителите регистрирани по настоящ адрес и 47 по постоянен.

Община Макреш- общо регистрирани 296 човека по настоящ адрес и 47 по постоянен.

В дунавската община Ново село - 135 са хората по настоящ, 26 постоянен адрес.

Община Ружинци- новорегистрирани са 256 по настоящ адрес и 91 по постоянен и в Община Чупрене- новорегистрирани са общо 135 по настоящ адрес и по постоянен 24.

Логично възниква въпросът дали  Видинска област наистина е станала толкова привлекателно място за живот последната година или чисто и просто се касае за "изборен туризъм“.

Чувствително увеличеният брой на регистрираните жители по настоящ и постоянен адрес в различни населени места на област Видин преди изборите за местна власт на 29 октомври буди основателни съмнения, особено при тежката демографска криза в региона и бързо намаляващото  и мигриращо население. Според така извършената проверка само за година "новодошлите" жители на региона са 5 549. Близо 3000 от тях са се регистрирали в община Видин. Запознати с изборния процес припомнят, че на последните два  местни избора разликата между двамата кандидати за кмет на Видин на балотаж е приблизително толкова гласове. За малките общински центрове и населени места разирката на балотаж между достигнарите кандидати понякога е и по-малко от 10-тина гласа.

Видин явно не в демографска криза, поне според извършените проверки от Областна администрация, каза областният управител на Видин Иво Атанасов и уточни, че е изпратил писмо до кметовете, с копие до ОД на МВР, с което е поискал информация къде в населените места има регистрирани повече от двама човека по настоящ или постоянен адрес.

Областният управител Иво Атанасов апелира към институциите и всички ангажирани с изборния процес, да положат усилия и да осигурят максимална прозрачност на работата и провеждането на едни честни избори. Без усилията на всички нас няма да могат да протекат едни нормални, честни и демократични избори, е категоричен Иво Атанасов.

 

 

 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: