Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Преслав Бобев: Целта на "Градовете на бъдещето на България" е да събере местната власт и представителите на бизнеса на едно място
©
Целта на XCity forum или "Градовете на бъдещето на България" е да събере на едно място представителите на местната власт на над 70 общини с представители на бизнеса – технологични компании, предоставящи различни решения в сферата на "умните градове". Това каза Преслав Бобев – изпълнителен директор на IMG Connect, един от организаторите на конференциите Digital4 и XCity – "Градовете на бъдещето", в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Събитието ще се проведе на 28 и 29 ноември в Пловдив. Всеки желаещ може да се включи.

Неколкостотин представители на бизнеса ще имат възможност в рамките на два дни да споделят най-новите иновации, а кметовете – своите идеи за развитието на градовете и привличането на инвестиции. "Ние ще ги съберем на едно място, в една зала, за да могат те да се запознаят и да си комуникират. Силно вярвам в това, че кметовете ще намерят подходящи решения и технологии, които да внедрят в техните общини по различни проекти. Има достатъчно финансиране за подобни неща, има изключително много търсене, така че мисля, че това ще е последващият ефект. Вярвам, че ще има такива проекти и ще дадем началото на един такъв диалог", заяви Преслав Бобев.

Българските градове се развиват с различни темпове, отбеляза той. След последните местни избори според него има голяма промяна в мисленето на новите градоначалници. "Виждаме кметове с различно мислене, които ясно осъзнават, че трябва да дигитализират своите общини, трябва да предложат иновативни решения, да инвестират повече в подобни проекти, за да предоставят на своите жители по-приятна градска среда. Те наистина активно участват в този процес, а не очакват, както преди, 10-15 години да се появи инвеститор, да почука на вратата", посочи Бобев.

Сред лекторите на форума са кметът на град Пловдив Костадин Димитров, д-р Илин Димитров – бивш служебен министър на туризма, в момента секретар на президента на Република България по въпросите на туризма, образованието и културата, Андрей Лилов – собственик на технологична компания, представяща дигитални решения в областта на дигиталните билети и достъпа до културни мероприятия. "Те ще говорят за това как общините могат да дигитализират своите туристически и исторически обекти. Ще има и чуждестранни лектори – компании, които ще говорят за градска инфраструктура, за мобилност. Поканихме кметове на няколко общини в една панелна дискусия, с които ще си говорим за хубавите примери. Ще говорим за иновации и за положителни примери, няма да говорим за това, което не е направено", допълни организаторът на конференцията.

Сред темите на форума ще бъдат управлението на трафика и обществения транспорт. "Когато има предсказуемост на градския трафик и обществения транспорт, това би подтикнало повече хора да го използват, да разчитат на него, да оставят колите си. Ще говорим за споделен транспорт. В много български общини вече виждаме този споделен транспорт, който е алтернатива на автомобилите – тротинетки, електрически велосипеди. Въвеждането на изкуствения интелект в мониторинга на градския транспорт в пикови часове, контролът на възлови точки по време на силен трафик, осветителни системи, светофари – това са неща, които могат да облекчат трафика, и рефлектират и върху чистотата на градската среда", обясни Преслав Бобев.

В панела "Архитектура и градоустройство" ще се акцентира върху енергийната ефективност в устойчивата градска архитектура и внедряването на иновации в зеленото строителство, мобилна и достъпна градска среда до транспорт, до природни ресурси, до паркове, до зелени пространства. "Това е водещ мотив при всички архитекти, строители, предприемачи, както и градските власти", заяви Бобев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: