Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Президентът: Полярните ни изследователи утвърдиха България като антарктическа държава с принос към световната наука
Автор: Цвети Тончева 18:27 / 12.12.2023Коментари (0)673
©
Участниците в българските полярни експедиции с много труд и всеотдайност извоюваха високия авторитет на България като уважавана антарктическа държава с принос към световната полярна наука. Това заяви президентът Румен Радев, който на церемония днес в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 32-ата Българска антарктическа експедиция, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

В приветствието си държавният глава подчерта, че основен двигател на всички полярни експедиции досега винаги е била високата амбиция на българските учени да допринасят със своите открития за развитието на науката. По думите на президента Радев през годините нашите антарктици не само преодоляваха предизвикателствата в битка с едни от най-суровите климатични условия на планетата, а неуморно надграждаха своите постижения, за да утвърдят и разширят българското присъствие на Белия континент.

Президентът Радев отбеляза значително нарасналите логистични възможности на българската полярна експедиция, след като миналата година военният научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ направи своето първо и знаково за нашата морска история плаване до Белия континент. Днес българските полярници подхождат с още по-високо самочувствие и планират богата изследователска програма, изтъкна държавният глава. Експедицията ни събира учени от Българския антарктически институт, Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Националната спортна академия и Висшето военноморско училище. Към българската база на Антарктида започва изграждането и на модерен лабораторен комплекс, който да създаде условия на бъдещите поколения изследователи да разгърнат своя потенциал.

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина и Португалия, на които държавният глава изрази благодарност за съществената логистична и морална подкрепа в рамките на полярните експедиции. "Антарктида все повече се превръща в континент на мира, където даваме пример, за разлика от много други части на планетата, за мир, разбирателство, взаимопомощ и международно сътрудничество“, подчерта още президентът Радев.

Проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт прие националния трибагреник от държавния глава и изрази благодарност за подкрепата. Президентската институция винаги е стояла зад сериозното присъствие на България на Ледения континент, "независимо от всякакви политически турболенции, от които се е люлеело нашето общество през последните тридесет години“, подчерта проф. Пимпирев и допълни: "Ние сме горди да отидем на една действително отговорна мисия. Ние не отиваме да покорим един връх и да се върнем. Ние отиваме да затвърдим името на България като полярна нация, като страна, която заедно с още двадесет и осем държави управлява една десета част от нашата планета“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Лиъм Пейн
Бюджет 2025
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: