Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Чуков: Големият въпрос е дали ударът на Израел да бъде такъв, че Иран да може да го преглътне
Автор: Йоланда Пелова 21:13 / 21.10.2024Коментари (0)208
© Фокус
Израел води своята битка на 5 фронта, като най-важният от тях е този с Иран – вдъхновителят на цялата тази система от проксита срещу еврейската държава. След атаката от страна на Иран, отговорът на Израел се очаква да бъде най-прецизният, най-точният, но и най-фаталният удар, който евентуално Израел се канят да нанесат срещу своите врагове. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Израел представи миналата седмица списък с условията си за дипломатическо решение на военния конфликт в Ливан, като в него САЩ се явяват практическия посредник в процеса на дипломатическо-политическо разрешаване на близкоизточния конфликт. Два важни пункта в израелското предложение са: първо, да има пълна свобода на действие на израелските военновъздушни сили в Ливан, и второ, Израел да участва в процеса на разоръжаване на "Хизбула“, което е и част от неизпълнената задача на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 2006 година. Но тези условия са неизпълними, тъй като според проф. Владимир Чуков Ливан е държава, която е открадната от групировката "Хизбула“, в която повече от година и половина няма президент и в момента е потънала в свои собствени проблеми, които трябва по някакъв начин да бъдат разрешени, тъй като те се пренасят и в Северен Израел.

"Ливан е една безпрецедентна държава, офшорна зона, която процъфтяваше през 70-80-те години. Но силният конфесионализъм практически разруши ливанската държава. Ливан се превърна в една абсолютна каша, в която практически имаше и продължава да има общество, има държава, но тази държава практически е открадната от най-силната групировка, която беше създадена в 1982 година от Иран и практически всичко, което си помислите като държавна институция, като силова институция, като правораздаване, всичко това зависи от "Хизбула“, от тази най-мощна паравоенна структура в целия свят.“

По думите му в изтеклата информация от два строго секретни разузнавателни документа най-вероятно не става въпрос за пробив в националната сигурност на САЩ, а според него има вероятност и нарочно да е изтекла тази информация, за да се види реакцията на иранците за възможността да им бъде нанесен много по-сериозен удар от този, който те очакват.

Според Владимир Чуков големият въпрос в момента е кои да бъдат военните инсталации и съоръжения в Иран, които да бъдат ударени, или казано по друг начин дали ударът да бъде такъв, че Иран да може да го преглътне или този военен удар ще доведе до реална смяна на режимът в ислямската република. "При един много сериозен удар от страна на Израел, тези движения на недоволство в страната биха могли да бъдат стимулирани, катализирани, насочени, така че нещата там да бъдат сложени в една много по-сериозна плоскост.“

Още по темата: общо новини по темата: 188
21.10.2024 »
19.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
15.10.2024 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: