Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Пламен Павлов: Моделът с двукамерен парламент е много по-добър вариант за съвременните политически условия
Автор: Йоланда Пелова 18:40 / 07.08.2024Коментари (0)1011
©
Българските политици будят недоверие и отвращение у българското общество, тъй като в България е очевидно, че много от нещата, които стават в политиката, са задкулисни, свързани са с неясни договорки, с хамелеонски постъпки на едни или други политици. Какъв ще бъде изходът от тази нелепа ситуация, не мога да предвидя, ще ми се все пак да нещата се нормализират, но това няма да стане никак лесно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов.

"Това, което виждаме е във висша степен безотговорно и ненормално – не може за няколко години седем пъти да се ходи на избори, и този седми път не предвещава никаква промяна, освен по-лоша,“ обясни той и допълни, че за него е тъжна констатацията, че нашите днешни политици на практика не се влияят нито от общественото мнение, нито пък ги вълнува българската история.

Геополитиката и руската агресия са много важни фактори и дават пряко отражение върху политическите процеси у нас, дори да не го съзнаваме, смята той. Историкът допълни, че хибридната пропаганда на Русия оказва влияние на политическия дебат, като го лишава от естествените му характеристики на социален диалог, на представителство на определените интереси на самото българското общество. "На практика ние виждаме една мощна пета колона, оглавена от самия президент на държавата в една или друга форма, от една палитра от партии в парламента, за които волята на диктатора Путин и на Русия се оказва, че е най-важна,“ каза Пламен Павлов.

Според него войната в Украйна се използва по един ненормален начин и от двете страни – и от проруските, и от евроатлантическите сили. "Ние сме изключително близо до тази зона, и у нас да се вихри такава пропутинска пропаганда е престъпление от моя гледна точка. Така че част от тези партии нямат място в парламента. От гледна точка на ценностите, в които вярва масовият българин и което разбира се е перспективата за България, подкрепата за Украйна няма алтернатива реално погледнато,“ категоричен е той.

Според Пламен Павлов цялата драма с институцията на служебното правителство е излишна, а и не се случва за първи път на политическата сцена. За него няма никаква необходимост да се запазва институцията на служебното правителство, тъй като според историка в целия свят действащото правителство остава да функционира до избора на следващия парламент и на новото правителство.

"Някои от поправките в Конституцията имат своя много дълбок смисъл и това е преди всичко независимостта на служебното правителство от президента, която не издържа просто критика. Аз бих призовал към много по-голяма самодисциплина и на тази институция, и на парламента, и на самите политически сили, тъй като това лежерно отношение към тези въпроси, които наблюдаваме вече в продължение на няколко години, това е изключително опасно за страната и за нейното нормално развитие.“

Правната система в България според него се нуждае от едно основателно прочистване, "изобщо от поставяне на закона там, където му е местото, а не да бъде някаква паралелна реалност“. За него е задължително правовата реформа да продължи и политиците да се съсредоточат в основното, а не да се занимават с дребни несъществени промени, като разделянето на колегии на Висшия съдебен съвет.

Според Пламен Павлов моделът на парламентарната система у нас не работи и трябва да се намери друг, като за него моделът с двукамерен парламент е много по-добър вариант за съвременните политически условия. Също така според проф. Павлов е важно да има ясни правила за функционирането на самите политически партии. "Пътят към нормализацията на нещата, тъй като несъмнено се нуждаем от нормализация, минава през едно наистина прочистване, включително и на политическите лидери. Междуличностно противоборство в момента и в ДПС, и в БСП, и в други политически сили, е показателно за изхабяването на един определен сегмент. И лявата, и дясната страна от нашата политическа система трябва да осъзнаят, че тя представлява избирателя, не представлява само себе си,“ посочи той.

Още по темата: общо новини по темата: 752
17.09.2024 »
17.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
предишна страница [ 1/126 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: