Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. Росен Стоянов: Попадаме в една шахматна игра и не сме нищо повече от пешка засега
©
Не от вчера България изпълнява абсолютно всички формални критерии за влизане в пълноправния Шенген. Големият проблем е, че ситуацията се изплъзва от наш контрол, поради тренда политическа нестабилност, който  се наблюдава в последните години. Липсата на легитимен, устойчив и представителен в международното дипломатическо пространство орган на властта, води до това ние да не можем да контролираме ситуацията и да разговаряме като равни с другите. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" преподавателят по публични комуникации в НБУ проф. Росен Стоянов.

По думите му България попада под тежненията и вътрешно-политическите акции на нашите пратньори в ЕС: "Тоест, те са водещите и техните мотиви определят това, дали ние ще влезем или не. Тяхното тълкувание изглежда водещо, а не нашите доказателства. Шенген и Еврозоната са особено важни за търговията, за придвижването, за туризма, за стокооборота и икономиката ни, но не бих казал, че те са някакъв вид исторически епохални. Те би трябвало да са в сферата на административното, дипломатическото пространство, а не толкова да служат за някакво лепило или спойка за бъдещо коалиционно управление", обясни Росен Стоянов.

“Сигурно е, че дипломацията предполага непубличност на всички условия, обстоятелства и договорки, това са причините за предпазливият оптимизъм на Австрия. Но все пак, когато някой изкаже  подобно мнение и твърдение, би трябвало да даде и аргумент какво точно не достига, какво точно се иска още от нас. За да разбере и българският народ какво още ще трябва да направим, защото другото остава в общите приказки и се нажежава обстановка на неприязън, конкретизирана от дадена политическа върхушка в конкретната държава. Защото това е мнението на конюнктурно управляващите в момента във Виена", каза още проф. Росен Стоянов  

Според него причината страната ни да бъде блокирана е геополитическа: "Именно тази нестабилност на управлението и невъзможност да се прогнозира устойчиво управление от страна на европейските ни партньори и стратегическото място, което България заема и като кръстопът, и външна граница, но и една от най-близките държави до фронтовата линия в Украйна, дават възможност за ширеща се хибридна война, за всякакви сблъсъци на Изтока и на Запада, и то на наша територия.  Ние попадаме в една шахматна игра, и не сме нещо повече от пешка засега. Особено важно е да се установи редовно правителство в България, за да може да се реагира остро, директно, на някакви формални несъгласия. И да е ясно дали икономиката е проблемът и това, което ние можем да правим в тази посока, политиката или геополитиката", изтъкна проф. Росен Стоянов.

“За Европа е особено важно максимално бързо да присъедини всички членове на ЕС към Еврозоната. Европа определи ситуацията в икономически план като особено критична, с оглед на непрестанният ръст в Китай и САЩ, и липсата на лидерство във високите технологии, и в икономически план на европейска територия.  Европа има много повече нужда от нас, отколкото ние от нея, с оглед на претенцията Еврозона. Финансовата и икономическата стабилност на България са свързани с едно разумно, прагматично и прогнозируемо управление в сферата на финансите. Трябва ни един умерено-консервативен финансов министър, който да има пълната подкрепа и картбланш на един редовен кабинет", заключи проф. Росен Стоянов.

Още по темата: общо новини по темата: 498
11.10.2024 »
11.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
09.10.2024 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: