Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Проф. д-р Васил Яблански: Случаите на деца със сколиоза се увеличават
© Фокус
Проф. д-р Васил Яблански,  началник на Клиниката по ортопедия в Аджибадем Сити Клиник болница "Токуда", в интервю за предаването "Здравето на фокус" на радио "Фокус"

Темата за изкуствения интелект в различни области на живота набира все повече скорост. И ако за немалко сфери тя предизвиква противоречиви мнения, то когато става дума за използването на изкуствения интелект в медицината, всички сме единодушни, че точно там е неговото място. Ще говорим за тази иновативна сфера, но не в бъдеще време. Неотдавна проф. Васил Яблански заедно с екип от хирурзи направи революционна операция за лечение на сколиоза, с помощта на изкуствен интелект.

Проф. Яблански, да поясним най-напред какво точно представлява сколиозата? 

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб, което настъпва в трите равнини на гръбначния стълб. Най-често свързваме сколиозата с изкривяване на гръбначния стълб при деца. Среща се и при възрастни, разбира се, но при тях е от друг тип, там свързано е с дегенеративни изменения. Така че в повечето случаи, като кажем сколиоза се сещаме за дете, което е с изкривяващ се в прогресия гръбначен стълб. Това е изключително неприятно състояние, тъй като здрави, добре развиващи се деца, изведнъж разбират лошата новина, че страдат от това състояние и че с растежа на детето, то ще става все по-тежко. В редица случаи то изисква оперативно лечение.

Сколиозата е генетика или е свдързана с начина на живот, когато става дума за деца? 

80% от случаите се определят все още като идиопатични. Това означава, че не знаем каква е точната причина, но в последните години се възприема тезата, че това е така наречената епигенетика. Това е всъщност генетичен предразполагащ фактор, който носи детето плюс въздействието на външни фактори, комбинирано между двете. В последните години много често наблюдаваме това заболяване при две сестри или при майка и дъщеря и това ни кара да отдадем значение и на генетичният фактор. 

Учители и родители често предупреждават децата, които седят в неправилна поза, че това ще доведе до изкривяване на гръбначния стълб. Може ли неправилния седеж или стойка да доведе до толковна сериозно заболяване? 

Не точно и не при всички деца. Отново казвам: първо детето трябва да има някаква генетична предразположеност да развие това заболяване и на второ място са външните фактори, които включват позиция, седеж, как прекарва времето си. В последните години не само като мое лично наблюдение, но и като статистика случаите на деца със сколиоза се засилват. И обяснението е съвсем логично, все повече време прекарваме пред компютри, таблети, телефони и все по-малко в движение, в спорт или в други дейности. Така че това е може би един фактор, който доста допринася за разпространяването на това заболяване. 

Освен естетически, пречи ли заболяването на пълноценният живот на пациента? 

Категорично пречи, особено ако достигне някои високи градуси. Ако сколиозата мине 40 градуса, вероятността на детето в ранна възраст след 20 години, 30 години да се появят болки е изключително висока. Ако сколиозата достигне 70 градуса, ние знаем, че вече това изкривяване пречи на дишането на детето, затруднява функцията на белия дроб. Ако надмине 80 градуса, вече знаем, че затруднява функцията и на сърцето. И вече крайните степени, ако надвиши 100 градуса, са затруднени изключително много от функциите, в някои случаи ребрата опират в таза на детето, движенията са екстремно ограничени. Така че, с прогресията на деформацията, вероятността за вторични проблеми се увеличават. 

Да разкажем сега и за самата иновативна операция. В какво точно се изразява ролята на изкуствения интелект в това оперативно лечение? Как на практика помага на лекарите изкуственият интелект? 

В случая помага доста. Защо? При самата хирургия, достигаме до гръбначния стълб на детето, използваме различни системи, с които да се закрепим за гръбначния стълб, и подреждаме гръбначният стълб по едни импланти и по този начин коригираме изкривяването. Често го определяме като подобно на работатка на ортодонтите, които закрепват зъбите по дъги, за да се оформи правилната извивка. Един път закрепени по този начин, тези импланти остават за цял  живот. Те определят извивките, които ще има тялото на детето за целия  му живот. В стандартната практика тези дъги или стволове, за които закрепяме гръбначния стълб, ги моделирахме самите ние чрез огъване, по наша преценка, което води до рискове от някои несъвършенства. Имаше голямо проучване, в което молят лекари да огънат подобни дъги на 40 градуса. Оказа се, че има огромни девиации, големи отклонения. Благодарение на изкуствения интелект ние имаме перфектно предоперативно планиране, извършено по математически модели. Тези дъги се изработмат конкретно за този пациент, за това дете с перфектните извивки, които са необходими за неговият живот.

Тоест, изкуственият интелект подхожда съвсем индивидуално към пациента? 

Съвсем индивидуално и съвсем математически. Няма човешки фактор, който да внася творчество и да дава възможност за някакви, макар и малки грешки. Така че това е от голямо значение, тъй като детето живее цял живот с тези извивки. И естествено, всяко усилие да бъдат по-перфектни, би трябвало да бъде адмирирано. 

Може ли да се прогнозира крайният резултат от операцията още преди тя да бъде извършена? 

Точно така, прогнозира се. Преди операцията изкуственият интелект ни препоръчва какви извивки трябва да постигнем и какви корекции трябва да направим. Ние следваме неговите съвети, тъй като пак казвам, това е строго математически модел. След операцията се верифицират рентгеновите снимки на постигнатото от нас с тези, които е направил като план изкуственият интелект за конкретното дете. За нас като хирурзи постигането на тези цели е доста предизвикателно. 

Най-важният въпрос, проф. Яблански, как се чувства пациентът, който беше опериран от вас и екипът хирурзи неотдавна, с изключителното съдействие на достиженията на науката  в лицето на изкуственият интелект? 

Пациентът се чувства отлично, той вече е изписан и си е вкъщи. Рентгеновите снимки след операцията бяха въведени отново и изпратени в система за математически анализ, за да се сравни дали сме постигнали планираните цели. Имаме уверението и верификацията, че сме ги постигнали на 100%, което ни носи голяма удовлетвореност. Мога да кажа, че първият опит, който имам с този подход при лечението на деца с подобни изкривявания, е доста позитивен. В миналото и аз съм бил доста скептичен по темата изкуствен интелект, термини от типа на машини, математика и други такива. С годините човек се убеждава, че всяко усилие за по-добра прецизност при хирургично лечение на деца, е добре дошло. 

Операцията, която вие и вашият екип сте направили е била преди около 2 месеца. Колко време след оперативната намеса пациентът може да става, да сяда, да се движи? 

Пациентът става още в първия ден след операцията. Изправяме го, сяда, прави кратка разходка в стаята, на втория ден кратка разходка по коридора, на третия ден повече. И горе-долу на 5-6 ден след операцията ние го изписваме, за да си отиде вкъщи, когато семейството, родителите и детето са достатъчно спокойни и уверени, за да си отидат вкъщи. За да е ясно, доколко възстановяването настъпва в пълнота, ще кажа, че повечето семейства след 3 седмици пускат детето на училище, което показва, че вече са повече от спокойни, за да го пуснат само на училище. 

Колко процента изкривяване може да се коригира с тази операция? 

Ние винаги се снтремим да постигнем максималната възможна корекция. Прието е, че ако постигнем 60%, е отличен резултат, но всъщност истината е, че ако случаят е по-лек, с по-малко изкривяване, се стремим да сме по-близо до 100%. Ако е по-тежък случай, с по-голямо изкривяване, тогава постигането на 70-80% наистина е голямо постижение. 

При колко процента изкривяване се препоръчва този тип операция?

Трябва да имаме изкривяване, което е над 50 градуса. 

Какви са рисковете, които все пак крие тази операция? Има ли вариант след операцията да се ограничат по някакъв начин движенията, най-малкото, за да не настъпи някакво счупване?

Всеки случай е доста индивидуален, в зависимост от степента на деформация на изкривяване. Но ако трябва да ги подредим, най-тежкият риск, естествено, е риск за живот на пациента. Той е минимален, не мога да кажа нула, но е минимален. На второ място риск от настъпване на неврологични усложнения - пациентът да се парализира или да има някакъв неврологичен дефицит.  За да го избегнем това, при тези операции, ние използваме доста съвременна екипировка, така наречения невромониторинг. По време на цялата операция ние знаем дали пациентът чувства краката, ръцете, дали може да ги движи. На трето място, естествено има някакъв риск от инфекция. Няма хирургия в света, която да няма риск от постоперативна инфекция, но тези рискове вече са в изключително ниски проценти, така че могат да бъдат пренебрегнати. 

От финансова гледна точка достъпна ли е операцията, при която се ползва изкуствен интелект? 

Достъпна е. Има съдействие от Националната здравна каса. Тук е мястото да изразя удовлетворението си от съдействието ѝ. В годините имаше периоди, в които срещахме затруднения за заплащане било на импланти, било на иновативни техники, които да бъдат използвани. В последните 4-5 години, специално за деца, след кандидатстване и одобрение, здравната каса заплаща тези импланти и новите технологии, които използваме. Това дава възможност в България да имаме хирургично лечение на тези заболявания, каквото има във всички водещи държави по света, и дори в някои случаи по-добро.

Така оптимистично да завършим тази сложна тема. Благодаря ви, проф. Яблански. 

Аз благодаря и пожелавам успех на предаването и занапред. 

Росица АНГЕЛОВА 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: