Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Производството на биофуражи също ще се подпомага
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:36 / 29.09.2023Коментари (0)214
©


Измененията в Стратегическия план в частта "Програма за развитие на селските райони", които бяха представени на депутатите от Комисията по земеделие все още не са приети и гласувани от Комитета по наблюдение. Предстои да се направи писмена процедура, в която ще се представят и гласуват промените, предложени от Министерството на земеделието. 

Четете още: Обвързана подкрепа: Какви промени се гласят за животновъдите?

 

Предвидени са промени в интервенцията „Подпомагане отглеждането на сортове, устойчиви към климатичните условия чрез прилагането на практики за интегрирано производство“. "Голяма част от измененията са свързани с предложенията за промени в решението на Комисията по земеделие, друга част са съобразени с мненията на заинтересованите страни", коментира Елена Иванова, директор на Дирекция "Развитие на селските райони" в аграрното ведомство. 

В тази интервенция допустимостта на стопанството от "до 300 хектара" се увеличава на "до 600 хектара". Предоставя се възможност за разширяване на площта, за която е поет ангажимент в рамките на изпълнението му. Прецизирани са изискванията в условия за допустимост на интервенцията, свързани с кандидатите и на площите.

В интервенция „Насърчаване намалението на употреба на продукти за растителна защита и торове през контрол в краен продукт“ също е допълнена възможността за разширяване на площите с до 10% от размера на площа, с която е поет ангажиментът.

В унисон с предложението на Комисията по земеделие е премахнато изискването за задължителна продажба на крайния продукт само на пазар по Закона за стоковите борси и тържища. Има промени и изменения в изискванията по интервенцията относно вземането на лабораторни проби, анализи и окачествяването на крайния продукт преди неговата реализация.

В интервенция „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ са адаптирани изискванията във връзка с дейността за намаляване употребата на антимикробни средства, конкретизирани са някои условия и изисквания във връзка с изпълнение на програмата за превенция и контрол на значимите заболявания на ниво животновъден обект. Направено е преизчисление на размера на компенсаторните плащания и по трите направления в интервенцията като техният размер е завишен средно с до 30%.

Отчетено е предложението на Комисията по земеделие като е прехвърлен допълнителен финансов ресурс към тази интервенция в размер на 20 милиона евро.

В интервенция „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии“ основните изменения са свързани с териториалния обхват. Включено е задължение за наличие на една животинска единица за един заявен хектар. Добавена е възможността за разширяване на площите, с които е поет ангажимента. 

В интервенция „Насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени“ отново има прецизиране във връзка с възможността за разширяване на площите. Редактирани са текстовете, свързани с използването на минерални торове и продукти за растителна защита, но само такива разрешени за използване в биологичното производство.

В интервенция „Биологично растениеводство“ са отчетени получените становища и мнения от заинтересованите страни. В нея се разширява обхвата на подпомагане като се включва нова допустима група култури - фуражните култури. За тази група култури е изчислен размер на компенсаторното плащане.

В интервенцията е предвидено изключение за насажденията н младенчески период, относно изискването за добив на продукция от всеки парцел за площите, с които е поет ангажимент. 

В интервенцията, свързана с плащания за земеделски земи в зони от Натура се включват пет нови защитени зони, които са обявени със Заповед на министъра на околната среда и водите. Те ще бъдат включени в обхвата на подпомагане от следващата кампания и ще станат част от приложението законодателство.

По предложение на Комисията по земеделие във всяка една интервенция, по която се подкрепят постоянно затревени площи, е включено задължението за наличие на животинска единица в съотношение една животинска единица за един хектар. 

В рамките на предложеното изменение ще бъде включена нова интервенция, която е „Поддръжка на новосъздадени и възстановени гори“. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Винетки 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парашутисти паднаха край Ботевград
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: