"Дизелът отдавна не се използва в производствата за хляб, но при фирми, които имат големи транспортни разходи, разнасят в други региони, съществено се отрази върху цената на хляба. Това дава повод отново в Бургас да се появи хляб от Сливен, Ямбол и др. на цена от 50-60 ст.", обясни производителят.
През последните години нелоялната конкуренция в бранша е изчезнала до голяма степен.
"Може би под 20% бяха останали нелоялните конкуренти, които присъстват на пазара. Благодарение на контролните органи, които бяха изключително активни последните няколко години, спряхме да наблюдаваме тези процеси.
Сега с намаляването на горивата те отново се появиха. Предполагам, че контролните органи ще реагират веднага", допълни Людиев.
В малките магазини, където се случва да не се издават касови бележки, и продукцията, която се доставя. не е с изискуемите документи.
Според Людиев, цена за хляб от 50 ст. не е реална, защото се използват лошокачествени брашна и лоши технологии.
"Там хлябът се произвежда за час-час и половина. Това довежда до лошокачествен продукт", категоричен е хлебопроизводителят.