Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пуснаха тайно от затвора наркобоса Илиян Варсанов
Автор: Екип Ruse24.bg 22:43 / 05.09.2024Коментари (0)893
©
Един от най-известните наркобосове у нас - Илиян Варсанов, е пуснат тихомълком на свобода. Един от малкото оцелели кримигерои от мутренските времена прекарва последните 4 години зад решетките, но работи на гробищата и заради това го пускат почти година предсрочно. Решението пандизчията да излезе 10 месеца по-рано е потвърдено на две инстанции от градските магистрати на София и апелативните им колеги, съобщава в. "България Днес".

Интересна работа захваща Варсанов, за да си съкрати престоя зад решетките. Първо е назначен за работник в кухнята, помага и на фирма за доставка на хранителни стоки. След това става общ работник на гробището "Малашевци" и към "Гробищни паркове" София. Наеман е и в село Свидня и в Своге.

Изобилстват доказателствата за съвестно и грижливо изпълнение на възложените му трудови задачи и за усърдно осъществяване на трудовите му задължения, отбелязва съдия Петя Крънчева в мотивите си да го пусне почти по-рано на свобода.

От гробищния парк дори пишат положителна трудова характеристика за наркобоса, а фирма му предлага да го назначи на работа като консултант. Отвъд труда зад решетките Варсанов има висше образование по специалността "Педагогика на лица с интелектуална недостатъчност" в СУ "Св. Климент Охридски".

Той има желание да изгради отново един живот, съобразен с нормите на обществото, подчертава адвокатът му.

За пускането на пандизчията се застъпват и от затворническата администрация. Според тях босът се поправил и превъзпитал, от миналата година е на лек режим, работил е на външни обекти, участвал е в културно-масови мероприятия, включително и тези по великденските и новогодишните празници. Дори е поставял коледна украса в помещението на четвърта група.

Освен това е избран за председател на груповия съвет - помагал е за избягването на различни конфликтни ситуации, за решаването на проблеми и е развивал културно-масовата дейност в затворническото общежитие. Награждаван е над 10 пъти, включително с домашен отпуск.

Според прокуратурата обаче процесът по поправяне на осъдения не е завършен и при него няма изключителна положителна промяна. Изтъква се, че Варсанов е осъждан многократно - поне 5 пъти, като повечето от престъпленията са за разпространение на наркотици.

Съдът не споделя това мнение и дори му се изумява. За магистратите има предостатъчно доказателства, че наркобосът е станал нов човек. При него рискът от рецидив е намален от 59 на 38 точки. Не са регистрирани никакви нарушения и наказания, винаги се е връщал навреме от отпуск.

"От октомври 2020 г. съм в затвора, разбира се, излежавам две присъди една след друга, но в системата на изпълнение на наказанието те се приемат като една. Влезнал съм на строг режим, през цялото време съм се мъчил по някакъв начин да подобрявам поведението си и за 4 години близо без 3 месеца достигнах до лек режим, което аз не съм специалист, но доколкото знам, повече няма какво да изпълнявам по тази присъда", посочва Илиян Варсанов в молбата си пред Темида.

Реално той виси 2 г. и 5 месеца на топло, а близо 6 месеца съкращава с труд. Остават му да излежи 10 месеца, но успява да убеди съдиите да го пуснат. Те отчитат последователното и устойчивото му позитивно поведение.

Илиян Варсанов е осъждан 6 пъти. Последните му три присъди са за наркотици. През 2020 г. му дават 2 г. затвор и 5 бона глоба. През лятото на 2021 г. получава 3 г. и 3 месеца затвор и 10 бона глоба, а през ноември - 2 г. и половина и 6 хил. лв. глоба.

Варсанов иска обединяване на присъдите си и така магистратите му определят да лежи 3 г. и 3 месеца и да плати 10 бона глоба. Заради опасността към общественото здраве и предишните осъждания Темида завишава наказанието му с 6 месеца и така общо става 3 г. и 9 месеца.

Последният му арест е през 2018 г., когато босът е арестуван заедно с приятелката си. Криминалисти ги закопчават, след като дилър пропява, че зарежда стока от Варсанов и продава в столичните квартали "Красна поляна", "Илинден", "Възраждане" и "Света Троица". При тараша в апартамента униформените се натъкват на голямо количество дрога - около 3 кг. В отделните стаи са намерени близо 1,5 кг амфети, отделно коноп, кокаин, хероин, както и 15 бона кеш.

Ченгетата откриват 10 газови пистолета с изтрити номера, както и автомат "Калашников". Към момента на задържането Варсанов е с условна присъда за наркотици. Затова я привеждат и нея в изпълнение.

Илиян Варсанов разполага с дебело кримипортфолио. Открай време движи из ъндърграунда. Разследван е за участие в престъпна група за наркотици, изнудвания и побои. Оцелява след стрелба с "Калашников" през 2002 г. В различни периоди в миналото е бил първо авер, а после враг с разстреляния през 2005 г. Антон Милтенов-Клюна и с Димитър Вучев-Демби.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: