Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Работодателите скочиха срещу определянето на минималните осигурителни прагове и ги нарекоха генератор на "сива икономика"
©
Работодателите изпратиха писмо до Министерството на труда и социалната политика. Те се обявиха против процедурата по договаряне на минималните осигурителни прагове за 2025 година.

В становището се казва:

Известно е, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) многократно е излизала със становища и позиции, с които се иска премахване на определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) и замяната им с по-адекватни процедури и инструменти.

Известно е също така, че има консолидирана позиция на представителните на национално равнище работодателски организации от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР), член на която е и АИКБ, с която се отказва воденето на преговори за определяне на минимални осигурителни доходи (МОД). АИКБ продължава да е солидарна и с тази позиция на АОБР.

Нашите аргументи срещу минималните осигурителни доходи (МОД) са известни. Най-важните сред тях са неадекватността на МОД – държавата държи да се внесе в бюджета на ДОО осигуровката, а демонстративно не се интересува от размера на самото възнаграждение. В този смисъл минималните осигурителни доходи играят роля и на генератор на "сива икономика“.

Освен това абсолютно непропорционалното на ръста на производителността и дори на инфлацията покачване на минималната работна заплата (МРЗ) обезсмисля преговорите за минимални осигурителни доходи (МОД), като залага една много висока изходна база в лицето на текущата стойност на МРЗ.

Към тези най-общи наши възражения вече се прибавя и изключително вредното влияние на член 244 от Кодекса на труда, който фиксира размера на минималната работна заплата до примитивна формула с функция на една променлива, при която МРЗ = 0,5 х СРЗ.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) никога не е приемала член 244 от КТ и никога не е правила никакви отстъпки по отношение на неговата състоятелност. Ние многократно сме заявявали, че всякаква дейност в областта на политиката по доходите и по създаването на адекватен механизъм за договаряне на минималната работна заплата (МРЗ) може да се осъществи само след безусловната отмяна на член 244 от Кодекса на труда.

Във връзка с изложеното по-горе Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отказва да участва в процедурата по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД). Оставаме в очакване на реални действия за премахване от нашето трудово и осигурително законодателство на вредни и неадекватни текстове, които влошават бизнес средата и водят до уравниловка, която демотивира работниците и служителите.

Оставаме с убеждението, че ако преодолеем визираните по-горе препъникамъни, ще можем с общи усилия да допринесем много повече за подобряване на състоянието на индустриалните отношения и на бизнес средата в Република България.

Още по темата: общо новини по темата: 33
15.10.2024 »
14.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
преди 4 ч. и 6 мин.
-1
 
 
Разбира се, че ще скочат. Даже мечтаят за времената, когато 50 човека чакаха за едно работно място и всяка сутрин репетират пред огледалото фразата "Като не ти отърва, изчезвай, знаеш ли колко хора чакат за твоето място!" ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Почина патриарх Неофит
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: