Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Радост Иванова, Тракийски туристически район: Има много интересни забележителности, за които малко хора знаят
© Фейсбук
За туристическата брошура на "Тракия туристически район“ интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Радост Иванова, директор на "Организация за управление на Тракийски туристически район“.

Отнякъде спуснато ли ви беше да направите тази туристическа брошура, или Вие сама решихте? С каква цел, какво точно представлява тази брошура?

Не ми е спуснато, аз си зададох задача и си я изпълних, така да се каже, защото това е естествен процес - да можеш за нещото, за което тези туристически райони са създадени, да рекламират тези туристически продукти, които съществуват на наша територия “Тракийски туристически район". И всъщност започнах, понеже в България досега не е правено подобно нещо, а пък аз имам опит от работата си в туризма за Община Пловдив и преди това за “Пловдив 2019" и реших да събера във възможно най-малко пространство най-интересните забележителности, които съществуват на територията на “Тракийски туристиически район". Защото това нещо е предизвикателство от една страна, тъй като малък обем, тъй като вече никой не се интересува от огромни брошури, никой не иска да ги взема, нито да ги чете, да събера колкото може по-атрактивна информация, за да можем да ги представим на хората, които не са запознати. Защото онова, което и самата аз открих, работейки по брошурата, всъщност има страшно много интересни забележителности, за които малко хора знаят. Дори и съвсем близо до Пловдив, около Пловдив. Мога да ви дам, ако искате няколко примера. Например, около Брезово има една така наречена "Гигантска чаша" или "Чаша на гиганти", която е направена, издялана е от камък. Размерът й е толкова голям, че един човек може да влезе в нея. Това са от праистория период различни артефакти, за които малко хора знаят. На същото място може да се види и "Змийското яйце". Това са едни страхотни маршрути, които почти 4 сезона в годината, хората, които искат да излязат извън града, а те стават все повече и повече, да се разходят сред хубава природа, от една страна. От друга страна, да разгледат различни забележителности, някои от които са наистина от праисторията.

Дълго време ли го правихте, защото все пак това изисква работа, проучване?

Да, да, много дълго време. Разбира се, в много от тях са ми помогнали и самите общини, предоставяйки информация, някои повече, други по-малко. Разбира се, снимковият материал, той също трябва да бъде с права и всичко останало, освен това да бъде и атрактивен. Но така или иначе, това е само първото издание. От тук нататък ние ще я правим все по-атрактивна. Обемът, така или иначе ще порасне, защото членовете ни стават повече, тоест, в тази брошура ще намерят място повече атрактивни места.  А колкото до брошурата, ние я разпространяваме на туристически изложения в  България и чужбина. Всъщност следващото туристическо изложение е в чужбина, едно от най-големите в света за професионалисти в Лондон от 5 до 7 ноември World Travel Market. Така че ще представим всъщност за втори път брошурата в този вид пред домакините и гостите на това световно изложение. Освен това брошурата се разпространява, на летище Пловдив я има, на туристическите центрове в Пловдив и в Стара Загора. Обратната връзка от колегите, които я разпространяват, че наистина, понеже в едно издание се събира много информация, има много голям интерес към нея.

Колко обекта са отразени в тази брошура, колко обекта са описани там?

Обектите са над 50 , даже и повече. Не съм ги броила, да ви кажа честно, мога да се опитам да ги преброя, но те са над 55. По-скоро към 100 вървят.

Всъщност какво обхваща “Тракия туристически район", кои общини?

Тракийски туристически район обхваща 35 общини, но тези, които са засегнати вътре са 17. В следващото издание ще станат повече, защото пак казвам има връзка това с тези, които са наши членове и техните забележителности. Разбира се, ние промотираме и събития, които са много атрактивни в нашия район. Дефилето на виното, Вината на Сакар имат страхотни събития, които също са на наши членове. Така че има доста интересни места и събития, които препоръчваме да се видят.

А има ли някое събитие, което сега предстои, за да се свържем с организаторите и заедно с брошурата да рекламираме и това събитие съответно? 

Трябва да помисля кое е най-близкото събитие, защото едни от най-атрактивните приключиха съвсем скоро, те са “Вината на Сакар", трябва да погледна пак датите, "Харманът" приключи, който е много атрактивно също съвсем наскоро. 

По принцип, тези събития също са отразени в брошурата, нали така?

Те са маркирани в брошурата, а събитията, когато ходим на туристическо изложение, най-често правим дигитален календар събитиен. Защото събитията често в много по-ранен период нямат дати. И за да мажем да бъде максимално коректни, наистина. Всъщност, следващото събитие е “Дефиле на виното", за което се сещам в Старинен Пловдив. Това е нещото, което със сигурност следва следващият месец.

Може би тези, които са ежегодни, ги фиксирате в брошурата като дати, които са постоянните?

Ние също така маркираме и такива, които нямат фиксирани дати. Примерно, сега като отидем в Лондон Opera Open няма всички дати. Но ние намираме начин как да рекламираме такива мащабни фестивали, като казваме този месец или цялото лято за Opera Open имаме фестивали в Античния театър, например, или пък Hills of Rock в Пловдив, или пък за Джаз феста, изобщо тези големите фестивали, които се случват и се знае периода, по този начин ги промотираме в тези дигитални културни календари събитийни, когато отидем на място, за да бъдем както се казва възможно най-точни.

Толкова ли сме изостанали в България, че  само и единствено вие сте се сетили за такава брошура? Звучи логично да се сетят и други, нали?

Ами то звучи логично, но не е въпрос само за сещане. Може би в друго предаване мога да ви обясня всъщност как тръгнаха нещата, защото предполагам, че ще ви е интересно. Защото то не е само да се сетиш, макар, че очевидно никой друг не се е сетил. Най-вероятно биха могли да помислят, но то се иска много работа.

Трябва да имаш и опит, разбира се, и да имаш бюджет, с който да ги отпечаташ и да има къде да ги представиш.

Е, това е най-важно.

Защото, ако седят до вас. само, няма как да стане. Така че има доста неща, които трябва да се комбинират по възможно най-успешният начин.

И се изисква организационен опит, може би за това?

А мислили ли сте, за приложение някакво, защото сега знаем, че основно с телефоните си вървим навсякъде?

Да, ние работим и с QR кодове, но пак казвам, че всичко е въпрос на бюджет. Ако имаме бюджет, ние ще ги развием тези неща със сигурност. Но когато имаме възможност ще го направим. Рекламата е скъпо удоволствие.

Така е наистина, но пък е необходимост голяма. Без нея не може.

Да, има една много хубава приказка на хората, които се занимават с маркетинг, че: “Ако направиш нещо и не го рекламираш, е все едно да намигнеш на някого в тъмното". Само ти знаеш за това, никой друг не е видял, нито дори човекът на който си намигнал. Тъй че наистина, без това не може.

Вие, всъщност сте организация за управление по отношение рекламирането на Тракийския туристически район?

Две са основните задачи, които са вменени от Закона за туризма на туристическите райони. Едната е да се прави реклама в България и чужбина, а другата е да подобрява качеството на туристическия продукт. По този въпрос за четири години вече има четири проекта.

Общините при вас членуват и внасят някакъв членски внос?

Да, за съжаление в другите държави не са оставили на членовете да си събират бюджет, за да правят реклама и да си вършат работата. Ами в цял свят повече от 50 и няколко, 70 години го правят чрез публично финансиране, защото не е възможно една организация да се самоиздържа и да набира средства за маркетинг и реклама за цял район.

Е, ние цяло летище се опитваме да издържаме с такъв набирателен фонд!

Някак си нещо не е както трябва, не знам какво е точно, но не е окей.

Още по темата: общо новини по темата: 44
03.10.2024 »
26.09.2024 »
25.09.2024 »
14.09.2024 »
13.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Топлофикация София
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: