Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Разработва се български стандарт за горска сертификация
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 25.03.2011Коментари (1)327
По инициатива на ПиИЕфСи-България (PEFC-България) - Съюз за подкрепа на горската сертификация стартира процедура за разписване и национално и международно утвърждаване на български стандарт за горска сертификация по критериите на PEFC - Програмата за одобрение на схеми за горска сертификация, която е най-голямата в света система в тази област и се прилагана в почти всички страни членки на ЕС.
Следвайки изискванията на PEFС (Programme for Edorsement of Forest Certification) за по-широки обсъждания на работните варианти на стандартите, PEFC-България отправя покана към всички заинтересовани лица в страната да участват в процеса и да предоставят своя експертен опит - представители на държавната горска администрация и стопанисващите структури, собственици на гори, икономически бизнес структури от базираната на горите преработвателна индустрия, горски предприемачи, екологични движения, социални партньори и експерти.

"PEFC-България е сдружение, учредено в края на миналата година като национален ръководен орган за горска сертификация по паневропейските рамкови критерии. Разработваме българския PEFC стандарт, съобразно шестте задължителни критерии: Поддържане и разумно покачване на стойността на горските ресурси и техния дял в световния въглероден цикъл; Поддържане на здравето и жизнеността на горската екосистема; Поддържане и насърчаване на продуктивни функции на горите (горска и негорска); Поддържане, опазване и подходящо подобряване биологичното разнообразие на горските екосистеми; Поддържане и подходящо подсилване на защитните функции на горското управление (особено на почвата и водата); Поддържане на други социално-икономически функции и условия", коментираха от сдружението.

В разработването на стандарта няма ограничения за прилагане на специфичните за България изисквания (критерии и/или индикатори) за устойчиво управление на горите. Експертите работят и по български PEFC стандарти за групова сертификация и за контрол на производствената верига в горите и горския сектор.

PEFC-България е единствен за България член на PEFC и на страницата на сдружението ще се публикува актуална информация за хода на работата по изработка, съгласуване/обсъждане и приемане на стандартите, както и за процедурата по нейното одобряване от останалите национални организации по PEFC и утвърждаване от PEFC - International.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама има ли все още гори в България? Вече 20 години родни горски специалисти унищожават българската гора така, както и турчин не я е унищожавал! И за какво? - за жълти грошове! Отдавна я няма Magna Silva Bulgarica - Великата Българска Гора, заемала 90 % от територията преди 1000 години, 60 % преди 500 г., 30% преди 100 г., а сега - просто не знам (10 % може би)...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: