Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Развързахме кесията за празниците, харчим 180 млн.лв.
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 08.09.2012Коментари (0)283
© Ruse24.bg
Българинът е известен с пестеливостта си, но по празниците развързва кесията. В почивните дни около 6 септември ще похарчим около 180 млн. лв. Това показват изчисленията на Института за анализи и оценки в туризма. За четирите свободни дни над 400 хиляди нашенци предпочетоха да отмарят на нашето Черноморие или в чужбина. Повечето са избрали родните ни курорти, тъй като у нас средните разходи на човек излизат около 400 лв. Зад граница трябва доста по-солиден бюджет. Сумата е по-голяма, отколкото миналата година, отчитат експертите. Оказва се обаче, че макар да харчим повече, реално почиваме по-малко. "Наистина имаме увеличаване на разходите заради по-високата цена на горивата и храните, което води до съкращаване на почивката", обяснява Румен Драганов от института.

Оказва, че макар да харчим повече, реално почиваме по-малко. "Имаме едно увеличаване на това, което се харчи, но то е свързано с по-високата цена на горивата и по-високата цена на храните, т.е. имаме едно оскъпяване на пътуванията и това доведе до съкращаване на престоя на туристите", смята Румен Драганов.

Профилът на българина, който може да си позволи повече от една почивка на морето през лятото, е на турист между 30 и 40 години. Това са предимно мениджъри на средно ниво в различни компании. Една част от тях предпочитат планината, след като през лятото вече са обиколили морските курорти. Често избират да похарчат парите си в автентично направените къщи с типичната българска атмосфера, привлечени не само от битовата обстановка в тях.

Цената на нощувка в подобна къща варира от 40 до 60 лв. на човек. Обикновено към нощувката се предлага и закуска, която често включва типично местно ястие, направено в домашни условия. Отделно гостите могат да доплатят за обяд или вечеря, които излизат средно по около 30 лв. на човек, разказват ресторантьорите. Пътуващите в чужбина най-често избират близки дестинации, като Гърция е фаворитът, твърдят туроператори.

Тези, които нямат възможност да си позволят да пътуват около празниците, задължително пълнят хладилника повече от обикновено, отбелязват продавачите в хранителните магазини. Повечето от хората наблягат на белите меса. Купуват се основно пилешко и зеленчуци, обясняват търговците. Средната сметка, която са навъртали българите в деня преди Съединението е 50 лв. Това е с около 20 лв. повече от обичайното, коментират от търговските вериги.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: