Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Родните учители били преуморени и стресирани
Автор: Екип Ruse24.bg 08:52 / 05.02.2014Коментари (25)501
© Ruse24.bg
Учителите ни са преуморени и стресирани. Причината е, че работят средно по 48 часа седмично при норма от 40 часа, фиксирана в Кодекса на труда. Това показват резултатите от национално проучване на синдикат "Образование" относно работното време на учителите. Според изследването някои педагози дори работели по 53 часа на седмица. Това довеждало до силно претоварване и изхабяване на учителите, което неминуемо намалявало качеството на преподаване. Според анкетираните преподаватели основният им стрес идвал от безсмислената административна дейност, която пречи на работата им с учениците.

Учителите отделяли средно по 21 часа седмично за работа в клас и 15 часа за самоподготовка. Извънкласните занимания и работата по проекти пък им гълтали средно по 4 часа седмично. Двойно повече време - по осем часа, учителите губели в административна работа. В резултат на това жените в бранша успявали да отделят едва по пет часа седмично за семействата си. Времето им за културни дейности и забавления пък се свило до два часа в седмицата. Според проучването 55% от анкетираните учители са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора без възложени дейности.

Синдикатите планират да запознаят експертите от образователното министерство с тези резултати. Те ще поискат и допълнително заплащане за административната дейност, както и разработване на мерки в новия училищен закон, които да намалят училищната заетост. От просветното министерство отговориха, че ще се запознаят и ще обсъдят техните предложения.

В проучването са участвали 6590 учители от цялата страна. Средната им възраст е 55 години, като делът на анкетираните педагози до 30 години е едва 2,7%.

Най-висок е процентът на участниците от гимназиален етап - 32,5%, следван от прогимназията с 25,2% и само 23,1% участници от началните учители и възпитатели.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.02.2014 г.
+6
 
 
В едно нормално общество всеки ще защитава правата на останалите, за бъде защитен по същия солидарен начин и да се издигат всички взаимно. В едно болно от комплекси и първосигнална злоба общество политическата класа може да е спокойна и дори да отмени заплатите официално, защото полуграмотните комплексари вършат нейната работа вместо нея. Вместо озлобеният да се бори и той, и другият да извоюват заплащане от, например, 1200 лева, той ще плюе защо другият вместо 800 не получава като него само 700. Колко лесно е да държиш в мизерия подобна оскотяла маса - дори се учудвам как не е взето решение всички заплати в страната да станат 200 лева от другата седмица.
Aнонимен
на 05.02.2014 г.
-3
 
 
То излиза че отиват в 7часа и си тръгват в 17 часа ,много административна дейност - че за всичко тичат да им направят администрацията,едно нещо сами не правят от край до край.
-4
 
 
Ми да протестират като са стресирани ''горките''. Сумати от тях дерибействат пишат 2-ки за това , че си отказал да отидеш да му купиш баничка или да му платиш тока в енергото ?? Или няма такива случаи и то много? Миличките невинни душички те. Само учениците им били виновни. Ми да гонят на мутрите отрочетата и в час ще е по-спокойно. Аз ли да ги изгоня? Или чистачката?
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 05.02.2014 г.
+3
 
 
Голяма част от родителите не издържат и 2 часа дневно с отрочетата си, а учителите трябва да издържат дивотиите на тайфи пубери по цял ден. Отделно дето вече възпитанието на децата е изцяло прехвърлено от родителите към учителите, които пък са демотивирани заради заплащането и всичките дивотии в образованието. Самия факт, че почти няма млади учители говори красноречиво за "привлекателността" на тази професия. А на този, който каза по-долу, че самоподготовка на учителите не им трябва ще му кажа да си гледа работата, един образован и културен човек винаги има какво да надгражда, пък и с тези постоянни смени на програми и стратегии в образованието е задължително да си наясно с новостите.
-5
 
 
ми да си седат в къщи и да не работят! ама няма кой да им дава 1000-ка за да си клатят краката
на 05.02.2014 г.
-2
 
 
Да, но имат по 3 месеца платен отпуск за година. Това в статията са астрономически часове, а не учебни. Нормативът на един учител по западен език, примерно, е 18-19 учебни часа на седмица. Ако отделя по 15 часа на седмица за самоподготовка, значи не е научил нищо през студентските години. Техен колега от западна, а и не само, държава 'навърта' по 25-30 учебни часа на седмица. За пари се борете! А и никой не е казал, че трябва до пенсия да даскалувате. Може на административна работа да минете. Или нещо съвсем различно, за да ви е спокойно тялото и душата. Това, че се тормозите си е ваш проблем.
на 05.02.2014 г.
0
 
 
Пропуснали са времето,което отделят за частни уроци.
Aнонимен
на 05.02.2014 г.
-5
 
 
не е вярно взимат ни за балъци-имат по 3 часа на ден 3месеца отпуск а с извънредните часове взимат над 1000лв
на 05.02.2014 г.
-1
 
 
Леле, голяма умора. Тогава да не приемат допълнителни часове за допълнително заплащане. Пък и да не си правят тънки сметки гледайки на всеки ученик като на определена сума пари - така търпят разни хулигани, които само развалят и другите ученици.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: