Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Румен Радев: Крайно време е България да влезе в Шенген. Изпълнили сме всички технически условия за присъединяването ни 
©
Няколко поред правителства - служебни и редовни, работят активно по темата за приемането на България в Шенген и по суша. Крайно време е. България е изпълнила всички технически условия за присъединяването ни към Шенгенското пространство. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти по време на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"За мен е много важно, че по време на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от мен, стартирахме така важния пилотен проект за охрана на нашата граница, заедно с Австрия. И се надявам всичко това да даде резултат. И най-вече - разбирането на всички държави членки. За това положихме много усилия, за тяхното разбиране, че охраната на външната граница на Европейския съюз е ангажимент на всички държави членки, а не само на тези държави, които имат тази обща граница", заяви още Радев.

И добави: Основният приоритет от миналата година, който беше обсъден на Общото събрание на ООН  за укрепването на средата на сигурност не само не е постигнат, но дебатът сега се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи. Към продължаващата и ескалираща война в Украйна вече се добавя войната в Близкия Изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа, миграцията, насилственото разселване на хора, глобалната продоволствена криза и борбата със световния тероризъм. 

Като предизвикателства пред международната сигурност държавният глава посочи още транснационалната организирана престъпност, климатичните промени и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект. Румен Радев подчерта и думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който заяви в своето обръщение днес, че светът не може да продължава повече по този начин и са необходими дълбоки реформи в ООН.

"България има своята значима роля с участието, подкрепата и генерирането на много инициативи. На първо място това е необходимата всеобхватна реформа на Съвета за сигурност. Нуждаем се от разширяване на категорията на участие. Нуждаем се от по-справедливо регионално представителство", посочи президентът.  Затова, по думите на Румен Радев,  България  подкрепя предоставянето на допълнително място в Съвета за Групата на страните от Източна Европа.

Държавният глава открои участието на страната ни в общите усилия за намиране на важни решения към постигането на по-достъпен и сигурен свят в условията на съвременните технологични предизвикателства и развиващата се цифровизация. Като пример за това президентът посочи съвместната инициатива между България и САЩ за постигане на безопасност на всички системи, базирани на изкуствен интелект.

Сред другите инициативи, в които България участва активно, президентът Радев открои изкореняването на бедността и проблема с водните ресурси, който е особен актуален за България през последните месеци.

"Като член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 година България поставя фокус върху борбата с дискриминацията, антисемитизма, езика на омразата, както и овластяването на жените, равноправието между половете, закрилата на децата и защитата на свободата на медиите и на безопасността на журналистите. Една актуална тема за България, където наблюдаваме растяща автоцензура", посочи още президентът.

Помолен да коментира възможността на 10 октомври да бъде отправено предложение България да стане член на Шенгенското пространство и по суша, държавният глава напомни, че България отдавна е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген.

Още по темата: общо новини по темата: 490
24.09.2024 »
20.09.2024 »
20.09.2024 »
06.09.2024 »
31.08.2024 »
22.07.2024 »
предишна страница [ 1/82 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Бюджет 2025
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: