Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Русенският университет откри изложба посветена на Апостола
©
Днес, 7 октомври 2024 г., в пространството пред Студентската читалня в Корпус 2 (2Г.208) на Университетската библиотека при Русенския университет "Ангел Кънчев“ беше открита изложба, посветена на Васил Левски.

Тя носи името "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ и е създадена по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски от Държавен архив – Варна и Радио Варна. Любезен домакин на експозицията е Университетската библиотека на Русенския университет.

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов, председателят на Общински съвет Русе акад. Христо Белоев – Почетен ректор на Русенския университет и председател на Общото събрание, г-жа Толя Чорбаджиева - Ръководител на Държавен архив – Русе и д-р Веселина Антонова – автор на исторически изследвания.

В приветствието си към гостите проф. д-р инж. Генчо Попов подчерта важността на партньорството на Русенския университет с Държавния архив и значението на подобни културни инициативи за академичната общност. Той изрази увереност, че подобни събития не само поддържат жив духа на историята, но и вдъхновяват новите поколения към патриотизъм и духовно израстване.

Акад. Белоев отбеляза, че връзката между Русенския университет и Държавен архив - Русе е дългогодишна и жива, като занапред тя ще продължи да се развива успешно. Той пожела на всички ползотворна и успешна съвместна работа и връчи поздравителен адрес от името на Общински съвет Русе на г-жа Толя Чорбаджиева.

Изложбата се състои от 10 табла, а заглавието е вдъхновено от цитат от писмо на Апостола до Христо Иванов – Големия от 4 август 1872 г., каза г-жа Чорбаджиева. Сред документите може да се видят снимки на Васил Левски, Данаил Попов и Иван Драсов с кратки биографични данни; писма от кореспонденцията между Драсов и Попов, съратници и приятели на Левски, разменени в периода между 2 и 14 декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола, и между 15 и 27 май 1873 г., свързани със събитията в Къкрина. Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в Държавен архив – Варна, сред документите е и оригинална снимка на Левски, съхранявана в Държавен архив – Смолян, като част от архивния фонд на Илия Белковски – съратник на Апостола.

Интересно за изложбата е, че таблата са придружени с Кю Ар (QR) код, препращащ до звуков файл с подбран цитат от писмото.

Изложбата ще остане в Русенския университет в следващите две седмици.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: