Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
СЗО: Високият прием на трансмазнини увеличава риска от смъртност с 34%
Автор: Георги Кирилов 21:06 / 09.03.2025Коментари (0)413
©
Използването на трансмазнини се увеличи драстично през последните години, тъй като те обикновено са по-евтини от по-здравословните алтернативи и имат няколко химични и физични характеристики. Например те могат да останат твърди при стайна температура, което ги прави подходящи за различни преработени хранителни продукти.

Индустриално произведените трансмазнини се образуват в промишлен процес, който добавя водород към растителното масло, превръщайки течността в твърдо вещество в резултат на частично хидрогенирано масло (PHO). Средно концентрациите на трансмазнини в PHO са 25–45%. Естествено срещащите се трансмазнини идват от преживни животни (като крави и овце), намират се в месни и млечни храни и са също толкова вредни, колкото и промишлено произведените трансмазнини, предаде World Health Organization.

Маслото за пържене при високи температури води до умерено повишаване на концентрациите на трансмазнини. Въпреки това, това количество генерирани трансмазнини е ниско (до 2–3%) в сравнение с количеството трансмазнини в PHO.

Защо трансмазнините са толкова опасни?

Повече от 278 000 смъртни случая всяка година в световен мащаб могат да се дължат на приема на промишлено произведени трансмазнини.

Транс мазнините запушват артериите, увеличавайки риска от инфаркт и смърт.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света. Основните рискови фактори са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Сред другите диетични фактори, високият прием на трансмазнини увеличава риска от смърт поради каквато и да е причина с 34%, смъртните случаи от коронарна болест на сърцето с 28% и коронарна болест на сърцето с 21%. Трансмазнините нямат известни ползи за здравето.

Трансмазнините се произвеждат промишлено чрез частично хидрогениране на всякакви течни масла, в повечето случаи растителни масла, но се срещат и естествено в месото и млечните продукти от преживни животни. За здравословна диета препоръчителният прием на трансмазнини е по-малко от 1% от общата енергия. Индустриално произведените трансмазнини не са част от здравословната диета и трябва да се избягват.

Как да намалим приема на трансмазнини?

Въпреки че основната отговорност за защита на гражданите от вредните ефекти на индустриално произведените трансмазнини трябва да е на правителствата, има действия, които хората също могат да предприемат, за да намалят приема: избягвайте PHO, съдържащ се в пържени и печени храни (ако е отбелязан върху хранителния продукт), намалете количеството месни и млечни храни от преживни животни (напр. крави, овце, кози).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Война в Сирия
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Вторият мандат на Доналд Тръмп
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: