
ЗАРЕЖДАНЕ...
СЗО: Високият прием на трансмазнини увеличава риска от смъртност с 34% | ||||||
| ||||||
Индустриално произведените трансмазнини се образуват в промишлен процес, който добавя водород към растителното масло, превръщайки течността в твърдо вещество в резултат на частично хидрогенирано масло (PHO). Средно концентрациите на трансмазнини в PHO са 25–45%. Естествено срещащите се трансмазнини идват от преживни животни (като крави и овце), намират се в месни и млечни храни и са също толкова вредни, колкото и промишлено произведените трансмазнини, предаде World Health Organization. Маслото за пържене при високи температури води до умерено повишаване на концентрациите на трансмазнини. Въпреки това, това количество генерирани трансмазнини е ниско (до 2–3%) в сравнение с количеството трансмазнини в PHO. Защо трансмазнините са толкова опасни? Повече от 278 000 смъртни случая всяка година в световен мащаб могат да се дължат на приема на промишлено произведени трансмазнини. Транс мазнините запушват артериите, увеличавайки риска от инфаркт и смърт. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в света. Основните рискови фактори са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Сред другите диетични фактори, високият прием на трансмазнини увеличава риска от смърт поради каквато и да е причина с 34%, смъртните случаи от коронарна болест на сърцето с 28% и коронарна болест на сърцето с 21%. Трансмазнините нямат известни ползи за здравето. Трансмазнините се произвеждат промишлено чрез частично хидрогениране на всякакви течни масла, в повечето случаи растителни масла, но се срещат и естествено в месото и млечните продукти от преживни животни. За здравословна диета препоръчителният прием на трансмазнини е по-малко от 1% от общата енергия. Индустриално произведените трансмазнини не са част от здравословната диета и трябва да се избягват. Как да намалим приема на трансмазнини? Въпреки че основната отговорност за защита на гражданите от вредните ефекти на индустриално произведените трансмазнини трябва да е на правителствата, има действия, които хората също могат да предприемат, за да намалят приема: избягвайте PHO, съдържащ се в пържени и печени храни (ако е отбелязан върху хранителния продукт), намалете количеството месни и млечни храни от преживни животни (напр. крави, овце, кози). |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg