Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сергей Станишев каза би ли се върнал в листите на БСП
Автор: Екип Ruse24.bg 11:49 / 31.08.2024Коментари (0)1121
© bTV
Екатерина Захариева или Юлиян Попов - един от двамата ще е следващият български еврокомисар. Имената им вече са одобрени от Министерския съвет. Сергей Станишев коментира темата. Той потвърди, че му е било предложено от БСП да бъде издигната кандидатурата му за еврокомисар. Инициативата е била на членове на Националния съвет на партията. Кандидатурата му е получила подкрепа и от тримата заместник-председатели на БСП, но е срещнала съпротива в Изпълнителното бюро, защото е била разчетена като политически знак - че БСП се отказва от своя "евроскептицизъм".

"Тази позиция е важна за България – първо за авторитета на страната и второ, защото в крайна сметка, всички политики, които се случват при нас, на наша територия – било то регионална, икономическа, финансова, всичко е свързано с решенията, които се вземат в Европейския съюз“, коментира бившият премиер и бивш председател на ПЕС и БСП Сергей Станишев в ефира на bTV.

"Важно е кой ни представлява, какъв авторитет има, колко е компетентен и по какъв начин може да ретранслира тези политики между София и Брюксел“, посочи още той.

"Сигурен съм, че огромното мнозинство от българи, независимо от разочарованията, които носи ЕС, защото и той не е съвършен и минава през тежка трансформация и има своите предизвикателства, осъзнават себе си и своите семейства като част от съюза“, заяви Сергей Станишев.

"Затова сме заинтересовани ЕС да преодолее кризите в себе си. Най-важното за ЕС е да направи европейската икономика по-конкурентна, сравнявайки се с икономиките на САЩ и Китай. За да може да засили общия пазар, за да има общ просперитет. Натам ще бъдат насочени усилията на Европейската комисия и това ще засегне всички политики. А всичко, което с случва в България, може да използва европейските инструменти“, коментира бившият лидер на ПЕС и БСП.

Според него и двамата кандидати на България имат своите качества и "багаж“ – и политически, и административен. Той пожела успех на изслушванията в парламента, "защото те не са формални“ и отбеляза, че сме "тежко закъснели“ с номинациите. Станишев посочи, че това сред кандидатите да има мъж и жена, е лична инициатива на Урсула фон дер Лайен и че повечето страни не са се съобразили с това искането ѝ, както и че повечето са предложили един кандидат.

Според Сергей Станишев окончателната оставка на Корнелия Нинова може да доведе до промяна и връщане към автентичното БСП - сложна и голяма партия, широкоотворена, диологична, проевропейска. Но е въможно и това да се сведе до "Без Нинова по ниновски". "Въпросът е дали промяната ще бъде формална, или съдържателна", заяви бившият лидер на партията.

Относно изключването на Нинова, той посочи, че решението е на пленума и че трябва много да се внимава тя да не бъде превърната в жертва.

На въпрос дали би се върнал в листите на БСП, Сергей Станишев отговори, че може да го направи, ако види реална промяна в партията, а не таква, която имитира.

"Зависи от Националния съвет, аз съм на разположение с моите ясни позиции", отбеляза Сергей Станишев.

Той заяви, че би се занимавал с политика, но ако има кауза. Според него следващият парламент ще бъде още по-делигитимиран.

Още по темата: общо новини по темата: 376
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: