Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Школа глобяват родители, които не водят децата си на училище
Автор: Екип Ruse24.bg 09:53 / 06.03.2012Коментари (5)350
© Ruse24.bg
Ако ученик отсъства 2 месеца от училище без да има уважителна причина, той ще бъде отписан. Това предвижда законопроектът за училищно и предучилищно образование, съобщиха от просветното министерство. Мярката се въвежда, за да се спре порочната практика, при която децата отсъстват с месеци от класните стои и никой не се интересува какво се случва с тях. В момента, в който ученикът натрупа 2 месеца отсъствия от часовете, той ще бъде отписан от школото, в което учи и директорите ще спрат да получават пари за неговата издръжка. "Така ще мотивираме учителите да се интересуват от това какво се случва с децата, които не посещават училище, за да не се стига до отписване", обясни Мария Петкова от просветното ведомство. Промяната цели да намали максимално броя на учениците, които изпадат от образователната система.

"С децата, които често бягат от час, ще работят екипи от специалисти, за да върнат интереса на детето към учебния процес", припомни Асен Александров, съветник на образователния министър. В този екип ще участват учители, психолози, педагогически съветници. Заедно с родителите те ще нищят какъв проблем мъчи хлапетата, които имат навика да кръшкат от час.

Съвсем скоро в школата ще се въведе и длъжността "приемен учител" - специалист, който ще помага, изслушва и съветва учениците как да се справят с проблемите си. В момента много от директорите опрощават отсъствията на бегачите от клас и не ги изключват, за да крепят школския бюджет, който се събира от издръжката на децата, които се водят записани в училището. "Има ученици, които посещават училище по два пъти за цял срок", призна Роман Стефанов, директор на столичното 13-о ОУ.

За да засилят присъствието на децата в час, училища започват да глобяват майките и татковци, които не водят детето си на училище със суми от 20 до 100 лева. Според новия просветен закон санкциите за отсъствия от час ще са между 50 и 150 лв. В случай че детето им продължи да отсъства, въпреки първоначалната глоба се предвижда следваща санкция, която стига до 500 лв.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.03.2012 г.
0
 
 
Това са болни фантазии на чиновници от МОМН!Вместо да организират различни форми на обучение за учениците, които не желаят да посещават училищата в задължителна класно-урочна форма, ще искат от учителите да донасят за тези ученици?Учениците ще предпочетат училище, където няма да ги глобяват и учителите може да си загубят работата, защото няма ученици?
0
 
 
А кой ще определя (или по-точно срещу колко) коя причина ще е "уважителна" и коя не ? ;) Май някой е седнал и измисли поредната полвинчата глупост, за която обаче е получил цялата си месечна заплата, че може и някое бонусче дори.
Aнонимен
на 06.03.2012 г.
+1
 
 
Малко е недомислено . Лесно е да глобиш всеки, но кой тогава ще прави контрола. НЕ махай субсидията на училището при отсъстващ ученик, а само глобявай родителите. За да може все пак учителя да няма интерес да не се разбира, че даден ученик отсъства. Иначе просто ще спрат да ги записват като отсъстващи и ще си останем на старото положение. И дай възможност на родителите да се оплакват от безхаберието на преподавателския състав. Дай им по лесен начин да изискват промени в учебния процес на определен преподавател, дай им инспекторат, който да се интересува от техните съображения и проблеми. А не само да нападате с глоби и наказания.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: