Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
След над 10-часова операция върнаха към живота мъж с разкъсана аорта
Автор: Екип Ruse24.bg 10:49 / 30.03.2009Коментари (1)7122
В Кардиохирургията на УМБАЛ "Света Марина" след операция извършена четвъртък срещу петък през нощта и продължила 10,30 часа върнаха към живота мъж с разкъсана аорта. Само два дни след интервенцията, 54-годишният инженер Борислав Михайлов от Русе вече е контактен, разхожда се самостоятелно по коридора на клиниката и не може да изрази благодарността си към екипа на началника на клиниката д-р Пламен Панайотов, че са му спасили живота. Борислав си спомня единствено при инцидента, че както работел в завода в град Сливо поле си вдигнал ръцете, усетил силен удар в гърдите, свлича се на земята и изпада в безсъзнание. Събужда се едва на другия ден в петък вече жив и здрав опериран във варненската болница.

Д-р Панайотов обясни, че пациентът е имал късмет да попадне на добър лекар, който веднага поставил точната диагноза и осигурил медицински транспорт до кардиохирургията във Варна. Екипът е действал светкавично, за възможно най-краткото време са извършени необходимите изследвания, включително и на новия скенер, и в 22 часа в четвъртък вечерта започва операцията, която завършва успешно в 8,30 ч. сутринта в петък. Става въпрос за дисекация - разслояване или разкъсване на стената на аортата и вътре нахлува кръв. Това е усложнение най-често след недобре лекувано високо кръвно налягане и вече само от Русе има транспортирани за операция пет случая. Това е спешно състояние, при което в първите 24 часа след възникването, ако не се извърши операция 50 % от пациентите умират, още 50 % от останалите загиват до една седмица, а 10-15 % до една година, като едва 10 % преживяват този срок, каза д-р Панайотов. И допълни, че без бързата намеса и в този случай е бил възможен летален изход. Много е помогнало изследването на новия скенер в болница "Света Марина", който е дал прецизна и ясна картина за уврежданията. Проблем са били и засегнати съдовете, които кръвоснабдяват ръцете и главата. Михайлов е опериран с машина сърце-бял дроб, която поема функциите им по време на хирургическата намеса. Сърцето не е обработвано, а е направена пластика на аортната клапа, протезиране на входящата аорта и частично на дъгата на аортата. Това е зоната на разкъсването, която е и най-рисковата.Съдовата протеза ликвидира разкъсването и премахва риска от доразкъсване и внезапна смърт. На засегнатите съдове, кръвоснабдяващи главата, също е извършена пластика, като за целта се спира изцяло кръвната циркулация и се оставя кръвоснабдяването единствено на мозъка и главата.

Такива пациенти се оперират годишно с тази остро настъпила дисекация при около 15 случая, без да се включват в сметката болните с хронична дисекация и аневризма, при които хирургическата намеса е в планов порядък. Д-р Панайотов със задоволство съобщи, че пациенти се изпращан от целия Североизточен регион, както и от Бургас и варненската кардиология работи много добре със специалистите от тези градове. Както е известно клиниката, която е сред водещите в страната, обслужва район с повече от 2 милиона население и само за четири години от съществуването си е спасила стотици мъже и жени, които не биха доживяли транспортиране до София или Пловдив. Благодарение на добрия мениджърски екип, ръководен от изпълнителния директор доц. д-р Красимир Иванов, дмн, Университетската болница не само е на водещо място в страната, но разполага с нужната база, апаратура и специалисти за овладяване на остри кардиологични инциденти. Най-важното е, че цикълът е затворен напълно и предлага цялостна медицинска услуга от приемно-спешните кабинети, трите кардиологични клиники, от които една интензивна за най-тежките случаи и една за неинвазивна манипулация до кардиохирургията, където вече се извършват животоспасяващите операции по спешност или в планов порядък, като всеки ден само плановите интервенции са минимум две-три.

Петък се оказва доста натоварен ден, защото в късния следобед също по спешност е опериран и спасен и 60-годишен варненец. При него в сърцето и белия дроб са установени и отстранени около 30 см тромботични маси. Те са се образували по съдовете на краката по вените от прекаран преди известно време дълбок тромбофлебит на левия крак. Тромбите от вената се откъснали и отиват в сърцето и съдовете на белия дроб, поради което варненецът колабирал и изпаднал в безсъзнание. При него операцията в късния следобяд в петък продължила 3,5 часа и отново е успешна и е предотвратила най-страшното - леталният изход от инцидента. Когато белодробната тромбоемболия е масивна, пациентите загиват още при инцидента.Тромбите запушват изхода на дясната камера на сърцето и блокират белодробното кръвообращение. В посочения случай от петък това блокиране е било 70-80 %, което е установено по данните от скенера, и това е дало шанс на мъжа да преживее момента на емболията до постъпването в болницата и извършването на операцията. Въпрос на минути в подобно състояние е бил животът и на още двама пациенти - мъж от Добрич и жена от Каварна с още по масивна белодробна тромбоемболия, постъпили за операция с кръвно 60 на нула. Състоянието е разпознато още при първия преглед, което е дало шанс за успешен изход на операцията. Много важна е предишната информация за развита дълбока тромбофлебия в крайниците, а симтомите са внезапна тежест и болка в гърдите, понякога съпроводена с кашлица с отделяне на кръв и често загубване на съзнание. Диагнозата може да се уточни чрез електрокардиография, но най-прецизно може да се констатира при използването на скенер.

Кардиохирургията разполага с мощен ехокардиограф, на който работят двама добри кардиолози д-р Явор Пейчев и д-р Даниела Панайотова. В екипа са и 8 реаниматори - анестезиолози, които работят в специалната реанимация с началник д-р Георги Попов към кардиохирургичната клиника, допълни още д-р Панайотов.

30% от пациентите в клиниката са приети при спешни инциденти, където реакцията изисква адекватни действия до минути, а по-малко са неотложните случаи, в които може да се действа до 24 часа след поставянето на диагнозата. От началото на годината са оперирани 140 пациенти на възраст между 40 и 85 години, като мъжете са 65 % от всички оперирани с исхемична болест на сърцето, а при клапните пороци процентите се изравняват.

Разговорът с 54-годишният Борислав Михайлов бе твърде емоционален, защото мъжът просто не можеше да повярва, че с него се е случило чудото да оживее. Благодаря на всички, че ме върнаха на съпругата и двамата ми сина. Целият екип е много внимателен и добър и не съм заплащал за никакви медикаменти и консумативи. Раздвижиха ме още на втория ден след операцията и както виждате, сега обикалям по коридора. Единственото, което ми липсва е, че не можах да открия любимото си списание "Криле", каза пациентът. И с удоволствие разказа за слабостта си към самолетите, въпреки че първоначално учил за офицер - артилерист във Военното училище в Шумен, но се отказал почти в края на обучението и завършил института в Русе, като станал инженер по селскостопанска техника. Осанката на военен, обаче, все още е запазена и се усеща дори и след тежката операция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.01.2015 г.
0
 
 
нека Бог да помага на тези хора, които спасяват човешки животи!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: