Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Социологът Елена Дариева: Отказът от гласуване вече се превръща в идентичност
Автор: Йоланда Пелова 22:56 / 16.10.2024Коментари (0)157
© Фокус
Предизборната кампания за предстоящите избори е вяла, а избирателите са обезсърчени. Политиците не демонстрират особено вдъхновение и креативност в рамките на тази кампания и хората са демотивирани най-вече от безплодността на политическите формации, от тяхната неспособност както да носят отговорност, така и да овладяват сложни политически ситуации. Това каза социологът Елена Дариева в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Много тревожна тенденция е нарастването на броя на хората, които не желаят да гласуват, като се наблюдава и втвърдяване на отказа на хората да вземат участие в изборния процес. "Отказът от гласуване вече се превръща в идентичност. Хората започват да се възприемат като негласуващи. Идентичността вече е една категория, която предполага по-голямо постоянство и трайност, защото с активирането на идентичността, тя се превръща в роля и може да предопределя бъдещето поведение и това води до ерозия в гражданството и политическото поведение на хората,“ посочи социологът.

Според нея като цяло електоралните ядра на партиите се свиват, а тези, които са склонни да гласуват, са все по-малък брой. Това се дължи именно на невъзможността на политиците да дадат визия за това как ще управляват, какви цели си поставят.

По думите й тревожно е и това, че всички политически формации всячески се стремят да избягат от отговор на основния въпрос: как ще управляват. Няма как да се сформира управляващо мнозинство от една партия в 51-ото Народно събрание, затова е с голяма острота въпросът с кого ще управляват. "Трудно ще се намери твърда основа, върху която могат да се изградят управленски коалиции. И по-страшното е, че това се знае вече дори от избирателите. Имайки това съзнание, това допълнително обрича предстоящия вот на още по-ниска избирателна активност,“ каза тя и допълни, че ако още повече се задълбочи фрагментацията на партиите в парламента, това ще направи още по-сложна задачата за съставяне на управляващо мнозинство.

"Социологическите проучвания показват, че няма как да бъде съставено мнозинство без участието на поне една от двете, ако ли не и двете големи коалиции, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ,“ смята още Елена Дариева, като добави, че идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер като че ли е единствената формула, която има някакъв шанс за легитимност: "Единствената формула, която като че ли има някакъв шанс, е именно някакво технократично управление, което да стъпи на предварително договорена промяна, което означава, че политиците трябва да обяснят за какво влизат в тази колаборация, за какво търсят подкрепа, за кои приоритети, а не да се съсредоточават върху въпроса с кого.“

Поредните избори водят до загуба освен на доверие, но и на време, загуба на гражданската енергия. Загубихме шансове и перспективи и като държава, и като народ, добави тя. "Когато партиите се върнат към своята идеология, към изконната си роля и функция да защитават интересите на онези, които представляват, тогава ще се върнат и негласуващите, отново ще гласуват, и ще се върне доверието,“ категорична е социологът Елена Дариева.

Още по темата: общо новини по темата: 572
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
16.10.2024 »
предишна страница [ 1/96 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Издирват майка на две деца от София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Формула 3 сезон 2024/25
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: