Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Сомелиер на зехтин от България каза кой е най-качествен, как да го познаем и съхраняваме правилно
Автор: ИА Фокус 11:20 / 27.03.2025Коментари (0)581
©
Най-качественият зехтин е италианският поради голямото биоразнообразие, което страната има. Там са регистрирани над 500 вида маслини. Италианците имат специално отношение към маслините. Това каза Пенка Нешева – сертифициран сомелиер на зехтин от Италианската фондация на сомелиерите и Световната асоциация на сомелиерите, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Най-големият производител на зехтин в момента е Испания. Всички средиземноморски страни са производители на зехтин, като всеки регион има своята характерна специфика и характерни сортове. "Производството на зехтин зависи от народопсихологията, от традициите, от културното развитие във времето“, допълни Нешева.

Качественият зехтин се разпознава по етикета, цената и вкусовите качества. "Етикетът трябва да съдържа подробна информация за конкретен произход на маслините, реколтата, годината на производство, химическия състав, киселинността, производителя, доставчика – всички реквизити, които се изискват по европейското законодателство“, изброи Пенка Нешева.

Светлината, топлината и кислородът са големите врагове на зехтина. "Светлината разрушава антиоксидантите и ускорява процеса на гранясване. Топлината разрушава химическия състав, а кислородът влошава качествата, окислява продукта и нарушава свежестта му. Изключително важно е съхранението на зехтина Екстра Върджин, за да се запазят качествата му. Той трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло с тапа, която не позволява влизането на кислород“, обясни Нешева.

Зехтинът запазва качествата си в рамките на 12 до 18 месеца. "След това също е годен за консумация, но по-скоро за готвене“, поясни тя.

Съгласно българското законодателство за зехтин Екстра Върджин е прието да се използва наименованието "маслиново масло“, отбеляза Нешева. Според европейското законодателство пет са видовете зехтин, годни за консумация. "Най-високото качество е Екстра Върджин зехтинът. Той трябва да отговаря на няколко условия: да е добит по механичен начин, да има киселинност от 0,2 до максимум 0,8%, да е без дефекти и да няма смесване с други примеси. След това идва студенопресованият зехтин и зехтинът с киселинност до 2% с леки дефекти, който също е студенопресован. Другите три вида са производни на зехтин с рафинирани масла, получени от остатъчните продукти. Негодните за употреба видове зехтин се използват в химическата промишленост и в индустрията“, обясни тя.

Един литър качествен Екстра Върджин зехтин струва между 30 и 50 евро.

Пенка Нешева отбеляза, че може да се готви с всеки вид зехтин, тъй като неговата точка на задимяване е висока – около 180 градуса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Земетресение от 7,7 по Рихтер разтърси Мианмар
Пребиха дежурните метеоролози в станцията на връх Мургаш
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Издирват Пепи Еврото
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: