Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Станишев: Амбицията ни е да модернизираме всички студентски общежития
Автор: Екип Ruse24.bg 14:32 / 25.05.2008Коментари (0)458
©
Министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев обсъдиха с Националното представителство на студентските съвети програмата за модернизиране на студентските общежития. Те са 126 в цялата страна с над 50 000 легла. На среща в Университета за архитектура, строителство и градоустройство премиерът обяви амбицията на правителството да се модернизира цялата база, за да могат младите хора на България да живеят в нормални условия.

Той информира представителите на студентите за решението на Министерския съвет програмата да стартира веднага със заделените за тази цел 50 млн. лв. Ще предвидим средства в същия размер и за следващата година, пое ангажимент министър-председателят.

На срещата беше дискутирано конкретно в кои градове, към кои университети и блокове да бъде насочен финансовия ресурс. „Искахме да чуем мнението на студентите и се уточнихме, че това трябва да стане на базата на справедлива оценка за състоянието на общежитията и броя на леглата в отделните градове", съобщи пред журналисти премиерът Станишев. В понеделник ще има нова среща със студентските съвети по въпросите за оптимизирането на условията в общежитията, а в сряда ще бъдат обявени обществените поръчки, за да бъде използван максимално летният сезон за извършването на ремонтните дейности, допълни министър Вълчев.

На срещата е уточнено също до септември т. г., съгласувано с НПСС, да бъдат предложени промени в нормативната уредба, които да доведат до по-добро стопанисване на самите общежития.

Другите обсъждани теми бяха за намерението на правителството да използва възможностите на Оперативна програма „Човешки ресурси" за допълнителни стипендии, както и за увеличаване на заплащането на докторантите от 250 лв. на 450 лв. от 1 юли тази година. Очаква се предложението да бъде прието още на следващото заседание на кабинета, съобщи премиерът Станишев. Според него това е важно за младите учени, които искат да се развиват, за да се гради в България модерна икономика, основана на знанието.

Студентите изразиха пред министър-председателя задоволството си от предложения от правителството закон за студентското кредитиране, който се дискутира повече от 10 години в публичното пространство. „Може да се каже, че студентските съвети са съавтори на законопроекта", върна жеста премиерът. Той оцени проекта като добър и като философия, и като социална насоченост, и като важен елемент от демографската политика, защото има ясен механизъм на опрощаване и поемане на кредита от държавата при раждане на второ дете.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: