Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стартира строителството на АЕЦ "Белене"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:27 / 03.09.2008Коментари (0)447
© Burgas24.bg
Министър-председателят Сергей Станишев обяви стартирането на проекта за изграждането на АЕЦ „Белене", който ще бъде един от най-големите инвестиционни проекти в България през следващите години. Стойността му е около 4 млрд. евро. Очаква се новата ядрена мощност да бъде готова през 2013-2014 г. На церемонията присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, депутати, дипломати, президентът на „Атомстройекспорт" Леонид Резников, представители на подизпълнителите - френската „Арева" и немската „Сименс", както и много специалисти, ангажирани с обекта през годините. Официалните строителните работи започнаха от площадката, където ще бъде вторият реактор на атомната електроцентрала.

Проектът, който е най-голямото индустриално съоръжение за последните 18 години, включва изграждането на два 1000 мегаватови блока. Това е най-добре приетият в Европейския съюз модел реактори, с висока степен на безопасност и най-дълъг проектен ресурс - 60 години. Срокът за построяването на първия блок е 6,5 години, а на втория - 7,5 години.

Изграждането на АЕЦ „Белене" е ключово за българската енергетика, защото енергията е кръвта на икономиката, тя позволява да произвеждаме достатъчно електричество и на добри цени за българското производство, изтъкна министър-председателят. Той подчерта, че проектът има пълната подкрепа на Европейската комисия и е преминал през всички оценки - екологични, сеизмични, за сигурността на реакторите и др. Според премиера Станишев реализирането му ще даде на страната много по-голяма енергийна независимост. Друго предимство на атомната енергетика е много по-голямата й икономичност и ограничаване замърсяването на околната среда. Няма как без нейното развитие да се спрат негативните промени в климата, каза премиерът.

Министър-председателят подчерта, че проектът ясно показва различните етапи в историята на България през последните 20 години. Според него спирането му през 1990 г. е знак за тогавашното състоянието на държавата, икономиката и енергетиката, а днешното възобновяване на строителните работи показва възраждането на атомната енергетика и развитието на България като модерна, високотехнологична индустриална държава. Състоянието на ядрената енергетика е символ на технологичното ниво за държавата и вдига много високо летвата за степента на модернизация на всички сектори. „В този ден се чувствам горд с българските енергетици, които са способни да изработят такъв сложен проект", посочи премиерът Станишев.

Според министър-председателя проектът АЕЦ „Белене" е много добър пример на партньорство между руската компания „Атомстройекспорт" и две ключови европейски компании в областта на атомната енергетиката - френската „Арева" и германската „Сименс". „Усилията ни са общи. Искаме заедно да изградим сигурна атомна електроцентрала, която ще допринесе много за модернизирането на страната, за нейното индустриално развитие, конкурентоспособност и за качеството на живот на всеки българин", каза министър-председателят.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че до месец май следващата година трябва да започне реалното строителство на АЕЦ „Белене". До края на тази година ще бъде излят фундаментът на втори блок, а през март 2009 г. - фундаментът на първи реактор.

След приключване на официалната церемония министър-председателят Сергей Станишев бе приветстван от жителите на Белене пред сградата на общината. „Няма как всеки българин, където и да се намира, да не е развълнуван днес от старта на реалното изграждане на най-големия индустриален проект в България за последните 20 г. АЕЦ „Белене" символизира бъдещето на България, защото обектът ще гарантира инвестиции, високоплатени работни места и модернизиране на инфраструктурата в региона и страната", каза премиерът. Кметът на Белене Петър Дулев връчи на министър-председателя символичният ключ на града в знак на признателност за усилията, положени за старта на проекта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: