
ЗАРЕЖДАНЕ...
Стоян Стоянов: Традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа | ||||||
| ||||||
Някой от най-известните фестивали са: Фестивалът на дрипавата баница, на тиквата, на сланината, на пръжките, на сливата в Троян, както и Фестивал на свинските уши в Стара Загора. "Това е нещо, което е нашата традиция, нещо, което е хубаво. Да, Стара Загора може да бъде град на 8 000 години, град на операта, на историята, но може да бъде и град на свинските уши.“ По думите му традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа. Кухнята, която е била преди 120-150 години, съдържа продукти и гозби, които за съвременният човек ще бъдат много странни. Тогава са си яли предимно кореноплодни, месото не е присъствало толкова често, но на всяко едно населено място или край си имат нещо, което е специфично за тях. Кухнята в България е балканска, т.е. тя е преплетена между всички тия страни и народи, които се намират или са преминали през Балканския полуостров,“ каза той и добави, че едно от традиционни неща за България е т.нар. "жетварски таратор“. Стоян Стоянов сподели още, че общността на "Кулинарните фестивали на България" е съставена предимно от хора, които са 40+. "Истината е, че носителите на кулинарната традиция, хората, на които може да разчитаме и тези, които се включват с по-голяма мотивация, това са хората, които са 50+. Даже мога да кажа и 60+, 70+, което е съвсем нормално. Ядрото от хората, които организират даден фестивал, са по-възрастни, които включват и млади хора, на които се опитват се да предават традициите, да има кой да поеме щафетата,“ обясни той. "Това, което ми се иска и призовавам, е всички хора, които са носители на традиционната кулинария, на традициите, много често и на фолклорните традициите, които вървят ръка за ръка с кулинарията, да мислят и да привличат и хората, които сега завършват училище или по-малките. Традициите са това, което много често кара нашето общество да бъде по-зряло и по-здраво.“ |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg