Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стоян Стоянов: Традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа
Автор: Цоня Събчева 14:15 / 04.03.2025Коментари (0)379
©
Стоян Стоянов вляво на снимката
Инициативата "Кулинарните фестивали на България" е създадена с цел подкрепа на кулинарни празници и фестивали на традиционна храна от цяла България. Създадена е през 2017 година, а през 2020 година направихме нашия първи конкурс за най-любим кулинарен традиционен фестивал, чието второ издание ще бъде тази година. Това е един от най-успешните пътища, когато ти срещнеш хората от големия град или от по-малкия град с кулинарните майстори от съответния фестивал или празник. Това каза в предаването "50 причини повече" на Радио "Фокус" създателят на инициативата Стоян Стоянов.

Някой от най-известните фестивали са: Фестивалът на дрипавата баница, на тиквата, на сланината, на пръжките, на сливата в Троян, както и Фестивал на свинските уши в Стара Загора. "Това е нещо, което е нашата традиция, нещо, което е хубаво. Да, Стара Загора може да бъде град на 8 000 години, град на операта, на историята, но може да бъде и град на свинските уши.“

По думите му традициите в кулинарията в България се пазят на родова основа. Кухнята, която е била преди 120-150 години, съдържа продукти и гозби, които за съвременният човек ще бъдат много странни. Тогава са си яли предимно кореноплодни, месото не е присъствало толкова често, но на всяко едно населено място или край си имат нещо, което е специфично за тях. Кухнята в България е балканска, т.е. тя е преплетена между всички тия страни и народи, които се намират или са преминали през Балканския полуостров,“ каза той и добави, че едно от традиционни неща за България е т.нар. "жетварски таратор“.

Стоян Стоянов сподели още, че общността на "Кулинарните фестивали на България" е съставена предимно от хора, които са 40+. "Истината е, че носителите на кулинарната традиция, хората, на които може да разчитаме и тези, които се включват с по-голяма мотивация, това са хората, които са 50+. Даже мога да кажа и 60+, 70+, което е съвсем нормално. Ядрото от хората, които организират даден фестивал, са по-възрастни, които  включват и млади хора, на които се опитват се да предават традициите, да има кой да поеме щафетата,“ обясни той.

"Това, което ми се иска и призовавам, е всички хора, които са носители на традиционната кулинария, на традициите, много често и на фолклорните традициите, които вървят ръка за ръка с кулинарията, да мислят и да привличат и хората, които сега завършват училище или по-малките. Традициите са това, което много често кара нашето общество да бъде по-зряло и по-здраво.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
Световна черна хроника
Великден 2025
Вторият мандат на Доналд Тръмп
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: