Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдии предлагат План за действие за реформи в съдебната система
Автор: Екип Ruse24.bg 14:48 / 04.03.2012Коментари (0)278
Съдии от апелативни, окръжни и районни съдилища от страната ще представят на 6 март в София План за действие за реформи в съдебната система, както и работещ модел на електронно правосъдие.

Планът за действие е плод на няколкомесечната работа на Форума на съдилищата в България - неформално обединение на съдии от цялата страна за обмяна на идеи и формулиране на общи позиции по всички въпроси от значение за съдебната система. Обединението възниква през 2009 година като резултат от проекта "Консултативен форум на районните съдилища". Проектът бе осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", в партньорство с районните съдилища в Хасково, Пловдив, Бургас, Враца, Шумен, Сливен и Ямбол.

Освен че предлага пакет от мерки, които органите на съдебна власт трябва да предприемат, за да се направи реална и видима за българските граждани "крачка напред", Планът е израз на готовността и енергията на работещите в съдилищата магистрати сами да формулират и представят такива решения.

Част от предлаганите мерки са от компетентността на законодателната власт, друга част изискват вземането на управленски решения от страна на Висшия съдебен съвет, а някои имат на пръв поглед само организационен характер. Общото за всички предложения на Форума на съдилищата е възможността да бъдат осъществени в сравнително кратък срок - максимум година, при консенсус и воля за необходимостта от предприемането им. Те са свързани и с препоръките и констатациите в поредния Междинен доклад на ЕК относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

Форумът възнамерява да излезе със специална декларация, в която участващите в него съдилища заявяват, че съдебната реформа е мисия възможна и изразяват своята воля за провеждане на конкретни действия за реални структурни промени. "Готови сме да утвърждаваме категорични и ясни стандарти за провеждането на конкретни политики за планиране и управление на съдилища. Политики, свързани с усъвършенстване на работните процеси в съда, с гарантиране на широк достъп до правосъдие за всеки български гражданин, с ясни и открити правила за отчетност и контрол, и за по-голямо обществено доверие", се казва в проектодокумента.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: