Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Светофарите по натоварените кръстовища - задължително с броячи
Автор: Екип Ruse24.bg 15:42 / 07.08.2012Коментари (5)1180
© Ruse24.bg
В рамките на година всички светофарни уредби на кръстовища с интензивно движение в страната ще имат броячи за електронно отчитане на времетраенето на сигнала. Това гласят промените в Закона за движението по пътищата, обнародвани в днешния брой на "Държавен вестник". Идеята е шофьорите и пешеходците да могат да преценяват дали времето, което им остава на зеления светофар, е достатъчно, за да преминат.

До 100 лв. се повишава глобата и за преминаване на червен светофар, като при повторно нарушение санкцията се удвоява.

С промените се засилва и наказанието към шофьори, които паркират незаконно върху паркоместата за инвалидите. Глобите за подобни нарушения се увеличават до 200 лв.

Според новия закон до 500 лв. се увеличава и санкцията за таксиметрови шофьори, които не са преминали задължителен тест за психологична годност. Сериозни санкции се въвеждат и за собствениците на автомобилни компании, които формално провеждат подобни тестове. С промените в закона санкциите за провеждане на психологични тестове от неправоспособни специалисти се увеличават на 3 хил. лева.

Законът регламентира нови изисквания и към колоездачите на пътя, които задължително трябва да се движат със светлоотразителни жилетки. Промяната беше разгласена широко още при обсъждането на закона в парламента, така че хората да бъдат подготвени. Глобите за неспазване на това изискване имат по-скоро превантивен характер, като целта им е да създаде навик у велосипедистите, чийто живот зависи от използването на светлоотразителите, поясниха експерти.

Измененията въвеждат и задължението за денонощно шофиране със запалени фарове целогодишно, което се прилага във всички държави от Европейския съюз. Тази промяна влиза в сила от обнародването на закона, което означава, че проверките на контролните органи могат да започнат още от днес. Досега изискването да се кара със запалени светлини важеше само за зимния сезон от 1 ноември до 1 март.

В днешния брой на "Държавен вестник" са обнародвани и промените в Наказателния кодекс, с които се засилват санкциите срещу шофьори, предизвикали смърт при инциденти на пътя. До осем години затвор се предвиждат за водачи, убили пешеходци на пешеходна пътека. Завишават се и санкциите срещу неправоспособни водачи, предизвикали смърт при пътни инциденти.

Източник: Кросс







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
+1
 
 
До 8 години затвор за убиване на пешеходна пътека .Колко е началният срок и ефективни ли ще бъдат присъдите или условни като на Стависки.
Aнонимен
на 07.08.2012 г.
0
 
 
Да вземат да оправят на тия тъпи светофари времето за пешеходци. Човек може да се претрепе от бързане докато пресича - на Новата поща е ужас, по Демокрация масово. Не може да светофара да дава време да пресеш половината платно и после да довършиш на червено. Айде, ние младите търчим, ами възрастните хора, а майки с деца? Безобразие! Само за тия с колите се мисли!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: