Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Такса смет на вилата според изхарчения ток
Автор: Екип Ruse24.bg 12:33 / 16.07.2011Коментари (3)312
© Ruse24.bg
Боклукът да има лимит и таксата смет за определено количество да е една, а над него да е по-висока. Предложението направи шефката на парламентарната комисия по екология Искра Михайлова. Според нея това ще накара хората да ограничават изхвърляния боклук, с който все по-трудно се справяме. Макар таксата да се определя от Закона за местните данъци, депутатката настоява и в новия Закон за управление на отпадъците, който вече е внесен в парламента, да бъде описан принципът за нейното изчисляване. Според Михайлова подобен модел на лимитиране вече се използва в Израел, само че за водата. Човек може да потребява колкото си иска, но щом надхвърли определено ниво, плаща двойна цена. Законът и сега позволява общините да изчисляват таксите по три начина- съобразно количеството отпадъци, според броя на хората в домакинството или върху друга база, коментира екоминистърката Нона Караджова. В столицата например има доста фирми, които плащат според обема на използваните кофи. Заради това по софийските улици вече могат да се видят доста кофи, заключени с катинар.

От Сдружението на общините пък предлагат таксата смет за вилните зони да се определя съобразно изразходвания ток или вода. Вместо да подават всяка година декларация, виладжиите ще плащат за боклука в зависимост от потребяваната енергия или вода.

От Сдружението на общините предлагат големите градове да сменят методиката и таксата да зависи от броя на хората в домакинството. Така може наистина да е по-справедливо, но със сигурност хората ще започнат да плащат повече, предупреждават експертите.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А циганите ще плащат ли? А ток? А за градски транспорт? ДОКОГА?
+3
 
 
интересно ми е как ще плащат такса смет в р-н централен като всички там са боклуци. като се почне от РАИНА ПЕТРОВА,ЮЛИЯ ПЕТРОВА, АГОН КАРАГИОЗОВ,и изобщо колко кофи за смет ще са нужни за да съберат тези боклуци.ще платя троино тази смет само и само да се махне от квартала, защото всичко вони от тях.забрави да кажа и две думи за юриста които не стои на голямо растояние от тях.
+5
 
 
Разбира се, че е по-справедливо такса смет да се плаща според броя на хората в домакинството. И да, някои ще започнат да плащат повече, по-точно ще започнат да плащат релано. Ами да, откъде накъде, ние сме двама души в апартамент 100кв и плащаме повече отколкото 5 души в апратамент 60 кв. да кажем.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: