Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Телефонните измамници се изхитриха, намесиха и тел. 112
Автор: Екип Ruse24.bg 16:57 / 10.08.2012Коментари (5)375
© Ruse24.bg
Съществува нов механизъм при извършване на телефонните измами в страната, предупреждават експертите от ГД "Национална полиция". В престъпната схема е включен нов момент - намесено е използването на телефон 112, с който се цели жертвата да повярва на измамниците.

На пресконференция днес инспектор Стефан Попов от сектор "Престъпления против собствеността" в ГДНП обясни за новия момент в иначе традиционната схема с пострадал от пътно-транспортно произшествие. Първоначално телефонните измамници набират на произволен принцип телефонен номер, при който разговорът започва по обичайния начин с информиране за инцидент с близък на жертвата на телефонната измама. Те приканват човека от другата страна на телефонната линия да набере тел. 112 или телефон 166, за да се увери сам в истинността на думите им. На жертвата на измамата се обяснява, че тези телефони са безплатни, както и че са без сигнал. Извършителите създават у жертвата усещането, че са прекратили разговора като замлъкват, но реално телефонната линия не се прекъсва. Жертвата не разбира това и набира телефон 112. След като измамниците чуят звука от набраните клавиши, те продължават разговора, като вече друг участник в схемата се представя за длъжностно лице - обикновено като полицейски служител. Въвеждането в заблуждение продължава, но реално линията не е прекъсвала, уточни инспектор Попов. Впоследствие жертвата е приканвана да се обади на медицинско лице - доктор, който да потвърди, че има близък пострадал и че са необходими пари за неговото лечение.

"Категорично можем да кажем, че от страна на измамниците няма прехвърляне, прехващане или пренасочване на разговори. Става въпрос за чисто класическа измама", уточни инспектор Стефан Попов.

Началникът на отдел "Криминална полиция" главен инспектор Атанас Илков заяви, че преди дни е задържана шестчленна престъпна група извършители на телефонна измама, която е действала по сходен начин. Той уточни, че е важно при опит за измама, хората да се обадят незабавно на своя близък, за който се твърди, че е пострадал. В никакъв случай да не предоставят на непознати по телефона лична информация, касаеща тях или техни близки. Извършителите използват моментния шок на пострадалите и ги разпитват, като в доста случаи научават от тях лична информация, включително имена, единен граждански номер и други данни.

Заместник-директорът на ГДНП главен комисар Константин Димитров открои и друг детайл по отношение действията на телефонните измамници, като уточни, че повечето от тях искат от жертвата да им продиктува също номера на мобилния си телефон. Целта на извършителите е да контролират и двете телефонни линии - стационарна и мобилна, така че потърпевшия да не може да се свърже с близките си.

Комисар Димитров каза, че през последната година станаха актуални и друг тип измами, жертви на които стават чуждестранни граждани под предлог женитба или съвместно съжителство с българска гражданка. Преди около месец служители на главната дирекция е задържала престъпна група от четирима души от Силистра, които са измамили турски гражданин за 18 000 евро. Чрез позвъняване на случайно набран номер в Турция е започнала кореспонденция между турския гражданин и участник в престъпната група - жена. На по-късен етап комуникацията е завършила с обещание за брак. В последствие под различни предлози, чуждестранният гражданин е бил въвеждан в заблуждение да праща пари в България - с цел закупуване на билети за път, семейни проблеми, лечение и други. Във връзка със зачестилите измами от този вид и търсене на варианти за превенция е била инициирана и проведена среща с представители на турското посолство в България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Няма избиране на случаен принцип,защото обикновено знаят доста подробности за семейството на "жертвата",което означава че схемата е много голяма .
Aнонимен
на 11.08.2012 г.
+3
 
 
Нормално е да се лъжат възрастните хора,те са по-чувствителни и доверчиви.Ония те шокират с рев и несвързани приказки.И мен ме улучиха,на телефона на родителите ми и макар да разбрах,че е схема се сепнах в първия момент докато разбера за какво става въпрос.Работата е там,че те играят с някого-не може на случаен принцип да улучват пенсионери и да имат информация от кой пол са децата им,защото аз имам синове,а на телефона на родителите ми се обади "дъщеря им".Над тези които хващат има някои ГОЛЕМИ и става въпрос за мноого пари.
+2
 
 
Обикновено жертви стават възрастни хора който лесно се лъжат и манипулират. Старческо слабоумие се казва, затова такива хора не биба без знание на близките си да дават пари на кого и да било.
+5
 
 
Как може да има толкова наивни хора незнам.Бодали!Вяра имам само на себе си в днешно време.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
Лято 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: