Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тома Биков: В тази предизборна кампания, ако не сме способни на покаяние, поне да сме способни на смирение
Автор: Йоланда Пелова 20:23 / 26.09.2024Коментари (0)128
© Фокус
Едва ли можем да кажем нещо по-различно от това, което казахме в предишната кампания. От ГЕРБ можем да се опитаме да поднесем предложенията и идеите по различен начин. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус"  депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

Той посочи изявлението от днес на Светият синод на Българската православна църква (БПЦ), който призова вярващите да се молят политиците да са склонни към покаяние и промяна на отношението към политиката и обществото.

"В тази предизборна кампания, ако не сме способни на покаяние, поне да сме способни на смирение. ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила от последните 34 години, която е подкрепила вторият мандат на основния си опонент в правителство, съставено 90% от министри, които нямат нищо общо с нас и не са от средите на ГЕРБ-СДС. Подкрепяхме го в продължение на 9 месеца, за да създадем условия за политическа стабилност. Опитът се оказа неуспешен, конструкцията от самото начало беше ясно, че би могла да доведе до още повече нестабилност. Тези усилия ни струваха около 150 000 гласа надолу по отношение на доверието, което получихме на изборите. За съжаление няма как да стане, когато само една политическа сила е склонна на подобен тежък компромис", подчерта Тома Биков.

“В началото на този парламент предложихме създаване на правителство на споделената отговорност, това беше и наше право да предложим формула на управление, като първа политическа сила. А оттам-нататък всяка политическа сила можеше да предложи свои идеи и предложения за работата на правителството. Това беше един смислен изход за създаване на едно широко коалиционно управление, в което всяка от формациите да поеме своята част от политическата отговорност и тя да бъде пропорционална на нейното представителство в Народното събрание. Да получиш толкова министерства, за колкото можеш да отговаряш, а не да получиш повече или по-малко. Това не беше разбрано от по-голямата част от формациите и минахме към резервен вариант, който беше изключително рисков за нас и предложихме правителство на малцинството с 68 депутати. Но не получихме и тази възможност. За нас изходът  от тази политическа криза е точно обратното на това, което нашите опоненти предлагат - експертно правителство, равно отдалечено с един равно отдалечен министър-председател. Това, което трябва да се направи е голяма част от партиите в следващото Народно събрание да участват директно в изпълнителната власт и да поемат своята част от отговорността. По този начин да бъдат обвързани с успеха или неуспеха на едно такова правителство. Тогава максимално широк кръг политически формации ще бъдат мотивирани не само да подкрепят правителството, но и да държат то да бъде успешно под една или друга форма. Решаването на политическата криза минава през трайни решения, през заявка за пълен управленски мандат и залагане на цели, които изискват повече от 6 месеца или една година", подчерта Тома Биков.

"Г-н Борисов посочи, че един от неприемливите партньори в едно управление са колегите от “Възраждане", техните заявки за излизане от НАТО, и ЕС са неприемвливи и ние няма как да се разберем по други теми за общо управление. Но с всички останали, които декларират своята подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО, бихме могли да водим разговори. Като партия, защитаваща своите гласове, получени на изборите, ние ще направим всичко възможно да не позволим практики като купен и корпоративен вот да се случат.  Основна роля  би трабвало да имат и институциите в България, ангажирани с изборния процес. Аз не съм оптимист, че на 100% могат да бъдат прекъснати подобни практики, но се надявам те да бъдат ограничени и да има усещане за доверие в изборния процес. Най-голяма щета, която подобни практики нанасят, е че сриват доверието в избора. Когато има базово недоверие към изборния процес, след това легитимността на управлението бива отнета, от там се срива и доверието към институциите. Всички политически сили трябва да бъдат максимално ангажирани с предотвратяване на подобни практики. ГЕРБ има цялостна програма за развитие на България, ние я допълваме през последните 4 години. Всички сектори са засегнати в нея - икономика, социална политика, култура. Но трябва да се раздвижат икономиката и институциите които  генерират БВП, Проблемите ще дойдат от администрацията, която е в непрестанно очакване на избори. Друго фундаментално важно е външната политика на България. Ние сме в тежка геополитическа ситуация и се намираме в състояние на невъзможност практически да провеждаме устойчива външно-политическа линия, поради липсата на това, че няма кой да поеме ангажимент. Затова си струва България да има правителство, което да води и да осигури външната политика, която е директно свързана с националната сигурност, заключи Тома Биков.

Още по темата: общо новини по темата: 456
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/76 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: