Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Това е най-скъпата европейска държава, но цените на имотите там са най-достъпни
©
Ново проучване сравнява цените на имотите в 62 държави спрямо средните местни заплати. Победителят, изненадващо, е европейска страна, считана за една от най-скъпите в Европа. Класацията се основава на данни, разглеждащи цените на жилищата, средния нетен месечен доход, инфлацията и "реалните“ лихвени проценти по ипотечните кредити, които са ипотечните лихви, коригирани с инфлацията, в 62 страни.

Коя е държавата?

Най-достъпната страна в Европа за закупуване на жилище спрямо средния доход е Дания - според нов доклад на BestBrokers.com, цитирано от Euronews. Средната цена на имот от 100 квадратни метра се равнява на 114 нетни заплати в Дания, което класира северната страна като най-достъпната страна в Европа за закупуване на жилище, данни на МВФ, специалист по цените на имотите Numbeo и TradingEconomics, установи BestBrokers.

Междувременно Дания е класирана като най-скъпата страна в ЕС през 2023 г. Цените на стоките и услугите са с 43% над средните за ЕС, според Евростат, като средните годишни доходи са на седмо място в Европа.

Кои са останалите държави в Европа? 

Според този доклад Ирландия и Швеция са втората и третата най-достъпни страни в Европа, съответно със 123 и 129 нетни заплати, които са достатъчни за закупуване на жилище от 100 кв.м. Това е еквивалентно на приблизително 10 години годишни заплати. Броят обаче е теоретичен. Това означава, че разходите за храна, настаняване, грижи за деца или нещо друго, от което човек може да се нуждае или желае, не се отчитат.

На дъното в класацията в Европа са Чехия и Словакия. В последното средното жилище от 100 квадратни метра струва 297 пъти средната заплата, която може да бъде изкарана за почти 25 години. Ако някой може да спести половината от нетната си заплата, той все още ще очаква 50 години, прекарани в спестяване, за да притежава къща.

България се намира на 16-то място в класацията като е изчислено, че средно жилище от 100 квадратни метра струва 199 нетни заплати в България. 

Ключов роля за анализиране на цените на жилищата и достъпността е да се преброят реалните ипотеки във всяка страна. Проучването използва данни за лихвите по ипотечните кредити и прогнозните нива на инфлация за третото тримесечие на 2024 г., за да разбере за "реалните“ лихви по ипотечните кредити за третото тримесечие на 2024 г. в различни страни, пишат businessnovinite.bg.

Въз основа на това изчисление другите европейски страни с високи реални лихви по ипотечните кредити включват Латвия с 6,65% и Полша с 5,1%. В Германия ставката е 1,85%, във Великобритания е 1,77%. В следващите по големина европейски икономики процентът е около 1%, като например във Франция (1,13%), Италия (0,99%) и Нидерландия (0,96%).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България и Войната в Украйна
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: