Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Търсим 12 млрд. лв. за ВиК мрежата
Автор: Екип Ruse24.bg 13:40 / 05.10.2013Коментари (2)311
© Ruse24.bg
Ако не се предприемат никакви мерки, през 2039 г. загубите на вода у нас ще са 50%, а средната възраст на мрежата ще е 41 г.

Между 11,7 и 12,2 млрд. лв. трябва да бъдат вложени в следващите 10 години (2014-2023) във ВиК мрежата у нас, за да отговори тя на европейските изисквания. Това става ясно от проекта на стратегия за ВиК сектора, публикувана за обществено обсъждане. Стратегията е 10-годишна, но е с хоризонт за нужните разходи до 2038 г.

Според оценка на Световната банка, която е консултант по изготвянето на стратегията, необходимите разходи за рехабилитация и подмяна на мрежата са между 650 и 800 млн. лв. годишно. В същото време действително направените инвестиции от 2007 г. насам са по-малко от 200 млн. лв. годишно.

Спешните нужди от рехабилитация на ВиК мрежите се оценяват на 5 млрд. лв. Останалата част от сумата е за привеждане на системите за отвеждане и почистване на отпадъчни води в съответствие с европейските критерии. Според изчисленията на експертите за изграждане на канализация ще са нужни 4,4 млрд. лв., а за пречиствателни инсталации - 2,8 млрд. лв. У нас 66% от населението е присъединено към централизирана канализация, а само 50% е присъединено към селищни пречиствателни станции за отпадъчни води.

В резултат на всичко това България няма да спази срока за изпълнение на задълженията за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Те са заложени в Договора за присъединяване към ЕС. Тогава страната ни е договорила само 8-годишен преходен период, докато другите страни са успели да постигнат 12 г. отсрочка. През 2011 и 2012 г. у нас е завършена само една пречиствателна станция за отпадъчни води. За да бъдат изпълнени европейските изисквания, трябва да бъдат изградени пречиствателни инсталации в 282 градове и селищата около тях, които обхващат 1,8 млн. души население.

Проблемът с осигуряването на парите според консултантите от Световната банка стои по следния начин. По техни оценки средствата от фондовете на ЕС ще са достатъчни, за да покрият от 30 до 40% от нужните инвестиции. Останалите 60-70% трябва да дойдат от бюджета и през цената на водата.

За целта са разработени няколко сценария. Ако се запази сегашното положение, изискванията на ЕС ще бъдат покрити чак през 2038 г., като за следващите 25 г. ще са осигурени едва 36% от инвестициите, необходими за сектора. В този случай загубите на вода ще са над 50% при сегашните 60 на сто.

При основния сценарий, разработен от консултантите, държавата ще трябва да осигури 2,7 млрд. лв. в следващите 10 г., а от ЕС можем да разчитаме на 3,2 млрд. лв. Участието на държавата може да падне до малко над 1 млрд. лв., ако основният сценарий се комбинира със заемно финансиране и подобряване на ефективността и намаляване на разходите.

При кой да е от сценариите цената на водата ще расте, но от стратегията не става ясно колко точно. В документа обаче е посочено, че едно средно домакинство в групата на най-бедните 30% от домакинствата ще плаща най-много 4% от дохода си за консумирана вода от 2,8 куб. м на човек на месец. Ако цените са по-високи, то държавата ще трябва да осигури средства за подпомагане на бедните, като сумата е от порядъка на 300 млн. лв. за 25 г.

Мярката за постигане на социална поносимост на цените е една общо 20-те мерки, начертани в стратегията. Сред тях са засилване на възможностите на ВиК-тата да си събират вземанията, спешни промени в Закона за водите и други.

36% от българите не са доволни от качеството на водата от чешмата, става ясно от стратегията. 23 на сто от населението смята, че много често водата е с лошо качество, а за 13 на сто от хората това постоянно е така.

В действителност според микробиологичните, химическите и други показатели, които се мерят, България се нарежда сред 10-те страни в ЕС, които в 95 на сто от случаите отговарят на критериите.

При микробиологичните показатели, свързани с наличието на бактерията ешерихия коли, несъответствието с критериите надхвърля 5% в 5 района. Става въпрос за малки населени места, които нямат пречиствателни станции и водата се подава директно само след обеззаразяване.

Нитратите във водата са проблем в 23 области с интензивно земеделие. Най-засегнати са Хасково, Търговище, Стара Загора, Плевен, Шумен, Варна, Велико Търново, Разград, Русе, Ямбол, Бургас. В преобладаващите случаи отклоненията са до два пъти над допустимата норма.

В Плевен и Монтана водата е с повече хром, което е 2 пъти над нормата. Такова е превишението на флуориди в малки водоснабдителни системи в областите Благоевград, Бургас, Хасково и Ямбол. В три зони в Хасково има проблем с арсена, като за една от тях вече е намерено решение чрез включване към друг водопровод.

Въпреки че не представлява особен риск за здравето, наличието на манган във водата променя силно цвета, вкуса и мътността. Проблемът има предимно регионален характер - населени места преди всичко в области Хасково, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен и др.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.10.2013 г.
+1
 
 
Как е възможно на тия гладни години , да е загубил някой 12 млрд. лв. на улицата
+4
 
 
няма страшно орешката ще опъне едно заемче и ... готово :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: