Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Търсят се повече от 2300 служители, заплатата - 2400 лева
Автор: Екип Ruse24.bg 16:38 / 04.10.2024Коментари (0)191
©
Около 2000 са вакантните работни места с системата на железопътния транспорт в България. Данните са посочени в писмен отговор на депутатски въпрос на служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, цитиран от БТА. 

В отговора на министър Стоянова се посочва, че  в "Холдинг Български държавни железници“ има 116 работни места, от които 28 са вакантни.

В "БДЖ-Товарни превози“ общият брой на работните места е 2354, като незаетите щатни бройки са 305. 

Работните места в "БДЖ-Пътнически превози“ са общо 5501, от които вакантни към момента са 354. В Националната компания "Железопътна инфраструктура“ има 11 651 работни места, а от тях незаети са 1305.  

Средната възраст на работещите в посочените дружества е 52 години, се казва още в отговора на министъра. Има и служители, навършили пенсионна възраст, но продължаващи да работят. 

Средната работна заплата в "Холдинг БДЖ“ е 2414 лв., в "БДЖ-Товарни превози“ – 2282 лв., в "БДЖ-Пътнически превози“ е 2117 лв., а в Националната компания "Железопътна инфраструктура“ – 1892 лв., е записано още в отговора на министър Стоянова. 

За да се справят с липсата на кадри, в дружествата "Холдинг БДЖ“ и Националната компания "Железопътна инфраструктура“ разполагат със собствени лицензирани Центрове за професионално обучение, които предлагат и сключване на договори за работа в системата. 

В двата центъра са професионално обучение и квалификация се провеждат курсове за регулирани професии, ключови за дейността. Обучават се курсисти по професии в експлоатационна и ремонтна дейност, ръководители движение, за придобиване на правоспособност за локомотивен и помощник локомотивен машинист, стрелочници и други. 

Предлага се заплащане на курса на обучение, ежемесечна стипендия в размер на минимална работна заплата за страната през целия период на обучение, сключване на договор и гарантиране на заетост, е записано още в отговора до народните представители. 

Паралелно с това, "БДЖ-Пътнически превози“ изпълнява договор за дуално обучение и си сътрудничи с четири професионални гимназии в страната. Разкрити и запълнени са 13 паралелки с над 150 ученици, обучаващи се по специалности и професии с недостиг. Дружествата си сътрудничат още с Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков“, Университета за национално и световно стопанство – София, Русенския университет "Ангел Кънчев“, като се изпълняват стажантски и стипендиантски програми. Активно се работи и с "Бюро по труда“ и социалните партньори. 

Отговорът на министър Красимира Стоянова завършва с припомняне, че тече процес по обновяване на подвижния състав и модернизация на железопътната инфраструктура, което ще подобри условията на труд на работещите в железниците, пише businessnovinite.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: