Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Учен от БАН спечели голямата награда "Питагор" и 12 000 лева от МОН
Автор: Цвети Тончева 09:45 / 18.05.2024Коментари (0)999
©
Голямата награда "Питагор“ на Министерството на образованието и науката за цялостен научен принос бе връчена на геолога и геохимик чл.-кор. проф. дгн Станислав Василев от Института по минералогия и кристалография – БАН. Той получи грамота и парична награда в размер на 12 000 лв.

Официалната церемония на най-високите отличия на МОН за наука бе открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Тя се провежда за 16-а поредна година, а в тазгодишния конкурс кандидатстваха 45 учени.

"Наградите "Питагор" са надежда България да бъде по-добра, по-иновативна и по-развита страна. Постиженията на българската наука през последните години са много съществени и важни“, каза министър Цоков. Той отбеляза, че финансирането от страна на държавата и на държавния бюджет годишно е над 100 милиона лева, като отчете, че са особено важни вложенията в обектите от Пътната карта на научната инфраструктура, в проектите, които се реализират чрез фонд "Научни изследвания" и по националните научни програми. Министърът акцентира, че те са свързани чрез научна програма "Наука и образование" и със следващите поколения - с учениците.

Той посочи, че за 16 години са отличени 150 наши учени с "Питагор“. И добави, че МОН полага усилия да привлича чрез научните програми наши изследователи, които работят в чужбина.

Министър Цоков съобщи, че през тази година е учредена нова награда "Питагор", която е за комуникация за науката, защото учените трябва да взаимодействат с учениците, с медиите и да представят българската наука по най-добрия и достъпен начин. Той връчи статуетката на доц. д-р Владимир Божилов, учен от катедра "Астрономия“ и зам.-декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ и активен комуникатор. Основните интереси на доц. Божилов са към изучаването на активните галактични ядра, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята. Д-р Божилов е носител на второ място в конкурса за комуникация на науката "Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание "Hall of FameLab“ 2014. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център "Музейко“. Бил е научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Последната му научно-популярна книга е "Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки" (изд. "Оз books“).

Носителят на голямата награда проф. дгн Станислав Василев има принос в областта на минералогията, геохимията и устойчивото иновативно оползотворяване на твърдите горива и техни отпадъчни продукти от термохимичната им преработка – световен проблем при добива на въглища, включително и в България. Проф. Василев е един от българите сред първия 1% на учените в света според рейтинг на Станфордския университет. Бил е ръководител на задачи от проекти с Европейската комисия, НАТО, Национални научни програми, Фонд научни изследвания, и др. Има и пост-докторски и експертни позиции в Япония, Белгия, Испания, Европейска комисия, Турция и Китай. Той е публикувал 120 статии в едни от най-престижните международни издания, като 36 от тях попадат в топ 10% (според Scopus) за съответната научна област. Н-индекса му е 39.

За утвърден учен в областта на природните и инженерните науки бяха присъдени две награди – на проф. Петко Петков от Факултет по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и проф. Евгени Семков от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория "Рожен“, БАН. Двамата получиха плакети и грамоти, както и по 4000 лева. Приносите на проф. Петков са основно в областта на квантовохимично моделиране на структурата и свойствата на различни по природа порести материали. Получените резултати, публикувани в едни от най-престижните международни издания, дават възможност за развитие и прилагане на нови хибридни материали в областта на съвременните технологии. Основните приноси на проф. Семков са в изследването на процесите на звездообразуване и формирането на планетните системи. Получените резултати, публикувани в едни от най-престижните международни издания, проследяват еволюцията на младите звездни обекти. С използване на телескопите в "Рожен“ са изследвани свойствата на черните дупки, намиращи се в центъра на високоенергийните квазизвездни източници. За последните 5 години проф. Евгени Семков има 48 научни публикации и 773 цитирания в научни списания.

Сред номинираните млади учени с много добри показатели в тази област журито реши с мнозинство отличи гл. ас. д-р Николета Кирчева от Института по оптически материали и технологии – БАН, която получи плакет, грамота и парична награда в размер на 8 000 лв. През 2023 година тя печели две от най-престижните награди за наука в България: Награда "За Жените в Науката“ 2023 на UNESCO и L’Oreal и Награда за изявен млад учен "Проф. Марин Дринов“ на БАН през 2023 г. в направление "Биомедицина и качество на живот“. Изследванията й се фокусират върху изясняването на ролята на различни метали в биологични и биомиметични системи с помощта на компютърното моделиране. В рамките на три години е публикувала 15 статии в списания с импакт факор, главно от квартил 1, и има 86 външни цитата.

Награда за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината бе заслужена от проф. д-р Милен Георгиев от Института по микробиология - БАН и доц. Ангел Йорданов от Медицинския университет в Плевен. Те си тръгнаха с плакети, грамоти и с по 4000 лева. Основен фокус на ръководения от проф. Георгиев колектив е търсенето на фармацевтично значими вещества с анти-обезогенен потенциал, както и такива, които повлияват благоприятно качеството и продължителността на живота. От фундаментален интереси е молекулярното изследване на връзката между ключови сигнални пътища при затлъстяване и дълголетие в различни биологични системи с прилагането на съвременни омикс подходи (вкл. транскриптомика и метаболомика). За последните пет години резултатите на проф. Георгиев са обединени в 72 научни публикации с общ импакт фактор 668, една книга и една глава от книги. Проф. Милен Георгиев е носител на три награди "Питагор“ в различни категории. За последните 4 години е сред първите 2% в световната класация за цитиране на всички учени и научни дисциплини. Председател е Българското Фитохимично Дружество и e сред създателите на Центърa за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

Доц. Йорданов развива оригинална програма за транслиращи проучвания в областта на онкогинекологията със специален фокус върху карцинома на маточната

шийка, който е значим медицински проблем в световен мащаб. Той е ръководител на екипа, въвеждащ електронната брахитерапия при гинекологични неоплазии, с което се обогатява мултимодалното им лечение с вероятност за подобрение на дългосрочните клинични резултати. Постиженията на учения се доказват от големия брой публикации за последните 5 години – над 100 в международни списания, които са събрали няколко стотин цитирания въпреки краткия период.

Награда за млад учен в тази област взе ас. маг.-фармацевт Велислава Тодорова - Медицински университет-Пловдив, която също получи плакет, грамота и 8 000 лв. Тя е докторант по докторска програма “Фармацевтична химия" и специализант по “Анализ на лекарствените продукти" към катедра "Фармакогнозия и фармацевтична химия". Научните изследвания и дисертационният й труд са свързани с методи за охарактеризиране и установяване на потенциална биологична активност на адаптогени от растителен произход. Основен приоритет в работата на асистент Тодорова са високоефективна тънкослойна хроматография, газова хроматография, високоефективна течна хроматография, масспектрометрия, инфрачервена спектроскопия, UV-VIS спектрофотометрия и др.

Проф. д.п.н. Милен Замфиров от Софийския университет "Св. Кл. Охридски“ получи приза за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки. Връчени му бяха също плакет, грамота и парична награда в размер на 8 000 лв. Неговите публикации и резултати през последните години допринасят за апробирането и внедряването на първия образователен модел за правилно и точно идентифициране на ученици със специални образователни потребности, хронични заболявания, ученици в риск и талантливи ученици в българското училище, което превръща представения модел като всеобхватно решение в полето на приобщаващо образование в България. Всички негови разработки се прилагат както в академичната сфера, така и в образователната практика.

В тази област награда за млад учен спечели гл. ас. д-р Петър Топуров от Институт за държавата и правото – БАН. Д-р Топуров също получи плакет, грамота и 8 000 лв. Той изследва проблемите в правната уредба на защитата от домашното насилие. Тя е намерила израз в подготовката на студия, свързана със съответствието на българското законодателство с международните стандарти за защита на пострадалите от домашно насилие, установени в практиката на Европейския съд по правата на човека. Изследванията на д-р Топуров са послужили като основа за отправяне на сигнали до Върховния касационен съд с оглед преодоляването на противоречива съдебна практика по тълкуването на закона.

За първи пъти при тази церемония 45-те номинираха получиха специални грамоти за участие в конкурса, които им връчи министър Галин Цоков.

Наградите на МОН бяха присъдени от жури от авторитетни учени, които разгледаха постъпилите документи за номинираните, както и данните за наукометричните показатели, отразени в международните бази данни Web of Science и InCites (Кларивейт Аналитикс), а също и цялостната оценка на научния принос на кандидатите. В зависимост от категорията номинираните предоставят обща справка за научните си резултати с акцент върху последните 5 години за категория за утвърден учен и последните 3 години за категория за млад учен. За голяма награда "Питагор“ за цялостен научен принос справката за научните постижения е с акцент върху резултатите през последните 10 години.

В церемонията по връчване на наградите се включиха зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на правосъдието Мария Павлова, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева и на икономиката Николай Павлов, Яна Генова, заместник-кмет на Столична община, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, проф. д-р Миглена Темелкова, председател на Съвет на ректорите.

Сред гостите на тържеството бяха също заместник-министърт на образованието и науката Наталия Митева, представители на Министерски съвет, бивши министри и зам.-министри на образованието и науката, представители на социалните партньори, учени, ректори на висши училища и експерти от МОН и мн. други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: