Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ученик от русенско училище: Най-достъпна е марихуаната, понеже може да се намери навсякъде
©
Все по-малки деца са опитвали или употребяват редовно наркотици. Възрастта е намаляла до 10 - 12 години. Тревожната информация беше изнесена от лекари и психиатри в Русе.

Най-често подрастващите употребяват райски газ, марихуана и метамфетамини, а смъртните случаи се увеличават.

Над един тон индийски коноп, 358 килограма марихуана и половин тон хероин. Това е само част от шокиращата статистика на агенция "Митници“ в Русе за иззети наркотици.

Тези количества са открити в над 50 тайници на различни превозни средства, влизащи през Дунав мост в България. А случаите на отравяне на деца и младежи с така наречените "дизайнерски дроги“ нараства лавинообразно.

"В спешно отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние. Имало е тежки случаи, които са ни шокирали - и на възрастни, включително, които са, пристигали при нас действително в безпомощно състояние. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често се отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало, за съжаление има и такива, които са с фатален край и ние, въпреки всички наши усилия, които полагаме, част от тях завършват с фатален край", каза Алисе Муртезова – административен директор на Университетска болница "Медика".

Тревожна тенденция е и увеличаването на опитите за внос на синтечни наркотици, като фентанила, който е изключително силен и смъртоносен.

"В момента има бум на синтетичните наркотици, поради леснотата им за пренасяне и леснотата за укриването им. Нещата стават все по-разнообразни: вейпове, питиета, прахове, неща, които всеки може да си купи отвсякъде, без да знае какво има в него", коментира Десислав Митев- началник на сектор в Териториална дирекция "Агенция Митници" – Русе.

А местата, откъдето могат да се купят и употребят наркотици, са безброй. От паркове и градинки до елитни заведения и разбира се - в интернет.

"Най-достъпно със сигурност е марихуаната, понеже човек може да я намери навсякъде. Познавам хора, употребявали наркотици и то от ранна детска възраст, дори от началното училище, което им личи в днешно време. Просто се знае кои хора употребяват и кои хора продават. Всеки познава поне по един такъв човек", отбеляза Марк Иванов – ученик.

"Много хора на нашата възраст, за жалост, ги допускат до дискотеки, до клубове, където има, разбира се, екстази под формата на бонбони", каза Александра Матева – ученик пред БНТ. 

Според русенци употребата на наркотици сред подрастващите е излязла напълно извън контрол и може да се види навсякъде, дори и през деня.

"Аз живея зад Механотехникума и редовно ги усещам. Предполагам, че трева пушат, марихуана. Не може да се преборим при това състояние, в което сме в момента. Те, милиционерите закрилят големите дилъри и това е всеизвестно. Безнадеждна работа е."

"Тези дилъри трябва да се спрат, защото са много в Русе. Не че имам познати, но виждам как продават някакви работи и не можеш да му кажеш нищо. Вече няма контрол към децата."

Според психиатри, най-важното, за да се спасят подрастващите от наркотиците, е родителите да обръщат повече внимание на деца си и при най-малкото съмнение веднага да потърсят специализирана помощ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Шампионска лига сезон 2024/2025
Парашутисти паднаха край Ботевград
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: