Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Учените алармират за явлението "климатичен шок"
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 04.10.2024Коментари (0)213
©
Все по-често чуваме за случаи на домашно насилие и няма да сбъркаме, ако си помислим, че техният брой не само у нас, но и в световен мащаб, не спира да се увеличава. Надали някой може да каже категорично какви са причините за тази негативна тенденция, но със сигурност с нея са свързани както психичното здраве, така и злоупотребата с алкохол и наркотици, а и недоверието в институциите и тяхната работа.

Но, оказва се, май има и една друга причина за домашното насилие, за която със сигурност не сме се замисляли. Учени от University College London правят проучване, в което търсят взаимовръзка между случаите на екстремни климатични явления в 156 страни по света и случаите на насилие върху интимния партньор. И се оказва, че тя съществува.

В продължение на две години след урагани, свлачища, наводнения и други подобни събития случаите на физическо насилие и сексуално посегателство в рамките на дома се увеличават в районите, засегнати от тях. Това явление се наблюдава предимно в страните с по-нисък стандарт на живот, както и в тези, в които патриархатът е приет за норма, а насилието над жени не е толкова осъдително действие.

Учените говорят за явлението "климатичен шок", което настъпва вследствие на въпросните явления, които често са и заплаха за живота. А когато преживеят тях, жените от изброените страни е доста вероятно да станат жертва и на партньора, с когото живеят под един покрив. Интересно е, че след земетресения и пожари, които също могат да бъдат много разрушителни, не се наблюдава подобен ефект, обяснява Daily Mail.

Най-висок индекс на случаите на домашно насилие е измерен в страните Конго, Етиопия и Папуа Нова Гвинея. А обяснението на учените е, че високата влажност и жегата понякога могат да се окажат стресов фактор, свързан с оцеляването и прехраната ни и това да доведе до повече предпоставки за агресивно поведение.

Освен това често в подобни ситуации цялото внимание и ресурси са насочени към справяне с бедствието, а липсата на информация и несигурността, заедно с мисълта, че ще останат безнаказани, подтиква насилниците към действие.

За щастие, по нашите географски ширини подобни климатични явление не са толкова често срещани, но и те зачестяват заради промените в температурите и други фактори на околната среда. Няма и конкретна статистика за страната ни дали е открита подобна взаимовръзка, но със сигурност всеки допълнителен стрес увеличава възможността за агресивни изблици. И най-важното, което не бива да забравяме е, че те никога ни бива да остават в тайна - независимо дали сме жертва или свидетел, предава lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Арестуваха Брендо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: