Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В комисия: Депутатите да не минават тестове за наркотици и алкохол
Автор: Самуил Иванов 13:02 / 10.07.2024Коментари (0)1058
© Булфото
Депутатите продължиха да разглеждат проекта на доклад за Правилника за дейността и работата на Народното събрание в комисия, предаде репортер на "Фокус".

Сред предложенията, които бяха разгледани от комисията днес, имаше такива за провеждането на тестове за наркотици и алкохол, разглеждането и гласуването на законопроекти в различни заседания, отпадането на скоростното разглеждане на законопроектите и други.

От ПП-ДБ поискаха дебатите по обсъждането на законопроекти и гласуването за тях да се провеждат в различни заседания. То обаче не бе прието от комисията.  

От ИТН искаха гласувания на един законопроект на две четения, в рамките на едно заседание, да не може да се състои, освен ако те не касаят националната сигурност. Това предложение идва на фона на множество законопроекти, които бяха гласувани на две четения през миналия парламент, въпреки че на част от бяха правени заявки за редакционни поправки. Комисията обаче не го прие.

ПП-ДБ поискаха да има ясен график, в който парламентът подменя съставите на регулаторите, чиито мандати са изтекли и биват изчетени в началото на всяка пленарна сесия на парламента. Те направиха и редица предложения в чл.90 относно номинациите на лицата, които ще бъдат предлагани на постовете. Тези изменения обаче предизвикаха повече дискусии от членовете на комисията.

Депутатите в комисията обсъдиха и възможностите за уреждането на противоконституционните текстове. Предложението на ГЕРБ-СДС бе проблемите да се уреждат в срок от два месеца от влизане в сила на решението на Конституционния съд. След това проблемните текстове се разпределят по комисии, а водещата изготвя проект на решение до НС с конкретни решения на правните последици.

По предложение на "Възраждане" депутатите да минават два пъти годишно на тестове за наркотици, като единият път е задължително при встъпването му в длъжност.

Ако депутатът откаже обаче, то информацията да бъде оповестена публично на страницата на Народното събрание, в личния му профил.

От ИТН също имаха подобно предложение, те обаче настояваха в чл.135а да бъде вписано, че депутатите задължително полагат теста при встъпване в длъжност, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители, когато от поведението на народния представител "може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици". Те предлагаха тестовете да се извършват в Университетската многопрофилна болница "Лозенец".

По-нататък в правилника от ИТН предлагат, в случай че се установи употребата на алкохол и наркотици, депутатите да се отстраняват от заседанията на парламента.

И двете предложения обаче не получиха нужната подкрепа в комисия.

Още по темата: общо новини по темата: 770
04.10.2024 »
30.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
26.09.2024 »
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: