Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ВАС отмени решение на ВСС по жалба на русенския прокурор Николай Ганчев
Автор: Екип Ruse24.bg 12:17 / 17.07.2008Коментари (0)443
©
С решение от 17 юли, постановено по административно дело № 6113/2008 г., петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленен състав на съда от 3 април т.г., с което бе отхвърлена жалбата на Николай Ганчев срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) по протокол № 43 от 13 декември м.г. за освобождаването му от длъжност зам.-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София заради накърняване на престижа на съдебната власт. Петчленният състав отмени решението на ВСС по протокола. Решението е окончателно.
Дисциплинарното производство срещу Николай Ганчев е образувано по предложение с вх. № 11-09-124/ 20.07.2006 г. на административния ръководител на Апелативна прокуратура - София. След конкретизиране на действията, с които Ганчев е накърнил престижа на съдебната власт, като нарушения са посочени провеждане на множество разговори с Илиян Пенев с прякор „Мацола" от Русе, свеждащи се до обсъждане на хода на отделни наказателни производства. За лицето се твърди, че е ръководител на престъпна група в областта и се ползува с негативен образ в обществото. Тези данни за прокурора са събрани при извършвана разработка на ГК "БОП" по отношение на Илиян Пенев като ръководител на групировка. Действията на магистрата и установените разговори с Илиян Пенев са подробно описани в изготвен доклад на прокурори от ВКП по възложена им от главния прокурор проверка на данните от извършената оперативна разработка. Безспорно е, че последният известен разговор между Николай Ганчев и Илиян Пенев с установено съдържание, доказващо действие от страна на магистрата, квалифицирано като укоримо, е от 3.05.2004 г. След тази дата няма данни за провеждани разговори, т.е. нарушението е преустановено.
Според разпоредбата на чл. 173, ал. 1 от Закона за съдебната власт (изм. ДВ, бр. 39/2006 г.), дисциплинарното наказание на магистрат може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от две години от извършването на нарушението, ако то е преустановено. Петчленният състав на ВАС приема, че след като последният проведен телефонен разговор на Николай Ганчев с лицето с подчертано отрицателна репутация в обществото Илиян Пенев "Мацола" е от 3.05.2004 г. и след този момент няма данни за установявани подобни разговори, именно от този момент започва да тече двугодишният срок по чл. 173, ал. 1 от ЗСВ, който изтича на 3.05.2006 г. "Не намира опора в закона изводът на тричленния състав, че давността започва да тече от момента, в който на административния орган, респективно на компетентния да внесе предложението за освобождаване от длъжност орган, е станало известно поведението на жалбоподателя, а не от момента на извършване на самото действие" - пише в мотивите на решението. Според съдиите, накърняването на престижа на съдебната власт е следствие, последицата от извършените от магистрата действия. Затова началото на двугодишния срок е моментът на проведения последен разговор с лицето с негативен обществен образ Илиян Пенев. "Дори и да се приеме за негово начало соченият в решението на тричленния състав момент, което очевидно би противоречало на закона, то до постановяване на решението на ВСС е изтекъл краткият едногодишен срок" - категорични са петимата съдии.

Петчленният състав на ВАС приема обжалваното решение на тричленния състав за неправилно, дори и да споделя правните изводи по отношение законосъобразността на проведеното дисциплинарно производство и установеното по несъмнен начин и с допустими доказателства нарушение на чл. 131, ал. 1, т. 5 от ЗСВ (отм.) от страна на магистрата.

Източник: агенция "Фокус"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: