Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Венчавката и опелото поскъпват двойно
Автор: Екип Ruse24.bg 09:04 / 09.09.2011Коментари (16)460
© Impact Press Group
Цените на венчавките, кръщенетата, опелата, маслосвета и всички останали молитви за здраве ще скочат поне два пъти от октомври, съобщиха от Синодалната палата. Това ще стане, след като владиците от Светия синод гласуват отпадането на праговете на църковните такси на своята есенна сесия, която започва от 26 септември. Предвижда се занапред всяка епархия да сформира собствени такси за църковен брак, панихиди и всички църковни треби. Свещениците пък ще бъдат задължени, както и досега, да отделят част от сумата за издръжката на самата митрополия, а останалата да разделят помежду си и със служителите в храма.

Към момента съществува ценоразпис с препоръчителни цени от 2000 г., одобрен от патриарх Максим. На практика обаче той не се спазва, епархиите тихомълком са въвели цени, каквито на тях са угодни, обясниха от Синдиката на свещениците към КТ "Подкрепа" и припомниха, че идея за децентрализация на таксите имаше още преди няколко години, но тя не бе гласувана. Ще настояваме синодът да въведе някакви горни прагове на таксите, до които епархиите могат да ги вдигат занапред, за да няма спекулации и да не се превръщат черквите в тържища, категорични са от попския профсъюз.

30 лева сега е таксата за венчавка, одобрена от патриарх Максим в препоръчителния ценоразпис. Ако младоженците искат да им пее църковният хор, се доплаща още 30 лева. Ако хор няма, а пригласят само един или двама певци на клира, се плаща по 5 лева на човек. В повечето църкви снимането на самото бракосъчетание с любителски фотоапарат е разрешено и е безплатно. В по-големите и предпочитани за такива случаи храмове обаче свещениците предлагат това да става от техен фотограф. Ако младоженците настояват да си водят свой, то за това трябва да внесат 10 лв. за правото да снима фотограф и 20 лв. да снима оператор. Така например се практикува в храмове като "Свети Седмочисленици" и "Света Неделя" в София.

Независимо че ценоразписът, одобрен от дядо Максим не е отменен, той отдавна не се спазва. В столичната църква "Св. Неделя" например цената на венчавката варира от 150 до 400 лева, според заможността на младоженците. В катедралния храм във Варна, ако е с хор, тя струва 470 лв., като капарото е 270 лева.

На практика цените се съблюдават само в селата и в някои по-малки храмове. В големите градове, особено в центъра на София таксата е в пъти по-висока, тъй като е модерно да се венчаеш в "Света Неделя" например, коментира отец Стефан от храма "Свети Николай" в Русе. Опелото там, както и в периферните храмове на столицата, е 25 лева, а кръщенето 15 лева.

Храмовете в града са от малкото в страната, които не надуват цените на ритуалите.

Митрополитите имат сметка да надуват цените, тъй като според устава на БПЦ една трета от цената се отчислява в тяхната каса, обясниха от Синдиката на свещениците и заявиха, че ще настояват занапред синодът да въведе и възможност за безплатни венчавки, кръщенета и опела на социално слаби граждани.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.09.2011 г.
0
 
 
За бога братя, не умирайте! Ама и да умрете незакопани няма да останете, така че не му мислете много. Това вече няма да е ваша грижа!
0
 
 
РАБОТНИЦИ ОТ ВМЗ "СОПОТ" ЛИНЧУВАХА МИНИСТЪР ТРАЙКОВ С КАМЪНИ! Вече цял месец работниците в държавнотo предприятие ВМЗ Сопот реват за заплати. Хората нямат пари за храна, нито за ежемесечните си сметки. Политикът леко ранен... случаят потулен заради резила.. В работническите среди разказват как само след думите му "Рая" означаващи едно - "пари нема действайте!" той така разпалил огъня на напрежението! по челото на оттеглящият се министър се видя тънка струя кръв!
0
 
 
Докага ще търпим геноцид - властимащите газят раята буквало всеки ден наред - Сатанински,прокурорското синче,Йоско и много други !Газят народа и финансово Плевнелиев -Плевнява на Боко Тиквата в Германия се опитва да хитрува и е изгонен но нали е чадо на ДС и политбуро и не го раздухват платените и манупулативни медии на олигархиятаСлед 89 година неплащането на заплати от работодатели на червената олигархия на БКП-БСП,ГЕРБ е покровителствено и насърчавано от заптиетата -пашибозуците,дерибеите на ЦК на БКП и дружинка Властимащите имат народа-електората за рая ! Но скоро ще дойде повратна точка на търпимост изненадващо -до нас е Гърция горд и смел народ ! И Кадафи не очакваше че ще му дойде времето така и червената олигархия не предполага че ще има нов световен ред и мутрите и диктаторите като Кадафи ще отпаднат при естествен подбор!
Aнонимен
на 11.09.2011 г.
+2
 
 
Настанаха времена-ни да се жениш-ни да мреш.Ходи живей ако можеш!
0
 
 
Нама значение дали сме православни или католици. Миналата година имаше предложение в Парламента да се приема за законен и църковния, но депутатите го отхвърлиха. Колкото за издръжката на църквите - не са за окайване, но все пак вярващите като искат - нека си плащат. Това трябва да е доброволно, а не някой да ме задължава да плащам данък за нещо, което не ползвам. Агностик съм и все едно някой да ме накара да плащам за автомобил, който нямам.
Aнонимен
на 11.09.2011 г.
0
 
 
В Германия има църковен данък и така се издържат.
Aнонимен
на 11.09.2011 г.
0
 
 
Много пъти се замислям върху някои неща, които убягват на тези, от които зависят. За да сключиш църковен брак се изисква да представиш свидетелство за сключен граждански брак. При православните християни искаш ли църковен брак, трябва да си сключил и граждански. Но как е при другите вероизповедания? Изисква ли се същото? Масово ромите се женят по техни си традиции, никъде не регистрират брака си и масово родилките са самотни майки и за това им се плащат ред помощи.Но това е друга тема, няма ли кой да реши справедливо за всички.По отношение на таксите в църквите, аз съм за това, че всичко трябва да се прави безплатно. Но веднага идва въпроса, но как ще се издържат тогава. Голяма част от хората, които работят в храмовете да са доброволци, а тези, които са свещеници и други подобни да са на заплата, ще се намерят средства от имоти и други дейности на църквата. Може и миряните да внасят някакъв процент от доходите си, както го правят мюсюлманите имат задължение да даряват според възможностите си.
Aнонимен
на 11.09.2011 г.
0
 
 
Вярвайте си без да се занимавате с попове!
+5
 
 
Господи, изгони търговците от храма...
0
 
 
ей, как се не наядохте, мама ви де*а попска!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: