Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Веселин Халачев: Узбеките искат да работят с България, но нас ни няма
Българската външна политика по отношение на Узбекистан почти липсва, както дипломатическа, така и икономическа. Узбеките искат да работят с България, но нас ни няма. Това каза Веселин Халачев – председател на Обединени бизнес клубове и на Българо-Узбекска търговска камара, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

Узбекистан има 37 милиона души население и прираст от 900 000 души годишно. 93% от населението е мюсюлманско, но страната е демократична.

Узбекистан вече е лидер на целия средноазиатски пазар. "През Узбекистан нашият бизнес може да достъпи Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан и можем да се доберем до пазар от порядъка на 100-120 милиона души. Това е страна, отворена към Европа, абсолютно обявила и защитаваща своята независимост. Тя не заема ничия позиция. Тук бих искал да кажа и на нашите политици да не се притесняват. Да, това е страна от бившия Съветски съюз, но от 31 години вече има независимост и е тотално неутрална. Тя никога не заема позицията на Русия“, подчерта Веселин Халачев.

Узбеките имат желание да работят с България, тъй като двете страни имат близък манталитет. "Това е една много спокойна, много мирна държава“, допълни председателят на Българо-Узбекска търговска камара.

По думите му в момента Узбекистан е много интересна за европейските инвеститори държава. "Представете си България в 90-те години, с много свободни ниши, само че без мутри, без бандити“, направи аналог той.

Най-силно Узбекистан е развит в земеделието и селското стопанство и именно там могат да се развият силни двустранни партньорства, смята Веселин Халачев. Страната произвежда много плодове, зеленчуци, ядки. "В областта на хранително-вкусовата промишленост можем да си партнираме, защото при тях цените са твърде ниски. Ние можем да развиваме консервно производство. Там също е интересно да се произвежда, да се правят инвестиции и производство. Те имат невероятно насърчителна политика към това. Ако си производител в Узбекистан, държавата моментално ти поема 70% от транспортните разходи, ако изнасяш за Европа. Дава субсидии и възможност да не плащаш наеми от 1 до 5 години, предоставя помещение, което е оборудвано и инвеститорът трябва само да си донесе машините и да ги включи, а не както нашите икономически зони – само на земя“, обясни той.

Узбекистан е лидер в добива на мед, злато и редки метали като ванадий и молибден, допълни Халачев.

България може да направи български обучителни центрове в Узбекистан, в които да бъдат обучавани дефицитни кадри за българския пазар, заяви председателят на Българо-Узбекска търговска камара. По този начин Германия вече обучава медицински сестри за своята здравна система. "Обученията могат да бъдат и онлайн. Това вече съм го изговорил с техните министри на труда и на образованието“, допълни той.

Повечето от визитите в Узбекистан, които Веселин Халачев води, са заедно с представители на бизнеса от България. "Правим различни срещи на най-високо ниво – срещаме се с министри, с представители на големия, малкия и средния бизнес. Но за тях е изключително важно, когато ходят бизнес делегации, в тях да присъства и представител на държавата. Те изключително много уважават държавните институции и държат да има представители на държавни институции, когато се водят преговори. Ние с огромни мъки успяваме да постигнем по нещо и това е благодарение на дългогодишните контакти, които съм направил с много труд, постепенно и без подкрепата на нашата държава“, подчерта той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: