Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вграждат пилотно наземни генератори за противоградова защита
©
Предвиждаме да внедрим наземни генератори със сребърен йодид по време на активната противоградова защита. В две зони на територията на страната, където не е позволено да се използват ракети и самолетен способ, ще изградим мрежа от генератори. Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща с Клод Берте, директор на Националната асоциация за изследване и борба с атмосферните бедствия (АНЕЛФА) във Франция и специалиста в тази област проф. Хосе Луис Санчес от Университета в Леон, Испания.

На срещата присъстваха и представители на държавни институции, научни и браншови организации в сектор земеделие. Той коментира още, че затова сега проучваме опита и на останалите страни, за да може по най-ефективния начин да въведем този защитен метод.

По време на срещата Клод Берте и проф. Луис Санчес представиха френския и испанския опит в борбата с градушките чрез използването на генераторите. Те подчертаха, че този метод, одобрен от Световната метеорологична организация, се използва успешно във Франция и Испания в зони, където въздушното пространство е ограничено, което прави традиционните ракетни и самолетни методи неприложими. При прилагането му се наблюдава до 40% намаляване на енергията на градушката, която е пряко свързана с пораженията върху земеделската продукция. Освен това, методът е по-икономичен и лесен за внедряване, тъй като не изисква високо квалифициран персонал и може да се използва в урбанизирани зони без ограничения на въздушното пространство.

Заместник-министър Капитанов информира, че в МЗХ е сформирана работна група, която работи в тясно сътрудничество с Националния институт по метеорология и хидрология и други институции, ангажирани с борбата срещу градушките. Експертите отчитат настъпилите климатични промени и зачестилите екстремни природни явления.

Той съобщи също, че се предвижда изграждането на нови полигони и ракетни площадки в областите, които понастоящем не са защитени чрез ракетния метод. "Планираме изграждането на 25 нови ракетни площадки, които ще разширят обхвата на съществуващите командни пунктове. Освен това, ще създадем и нова защитавана зона с 28 ракетни площадки“, обясни Капитанов. Заместник-министърът благодари на директора и експертите от АНЕЛФА за споделения опит и добри практики, като изрази надежда и за напред тясното сътрудничество в областта на противоградовата защита ще продължи.

В рамките на визитата си у нас Клод Берте и проф. Санчес ще посетят командни пунктове и ракетни площадки от системата на ИАБГ.

Още по темата: общо новини по темата: 708
19.10.2024 »
17.10.2024 »
17.10.2024 »
16.10.2024 »
14.10.2024 »
13.10.2024 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Реформи в БДЖ
Терористична атака срещу Турската аерокосмическа компания
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: