Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вицепрезидентът откри изложба "Древните съкровища на България" във Франция
©
Изложбата "Древните съкровища на България“ откри вицепрезидентът Илияна Йотова в селището на Франкофонията в Париж, създадено в рамките на XIX Среща на върха на Международната организация на Франкофонията. Експозицията е подготвена от екип на Института по балканистика и Центъра по тракология към Българската академия на науките в рамките на Националната научна програма "Развитие и популяризиране на българистиката в чужбина" на Министерство на образованието и науката. Представянето на изложбата, което предизвика голям посетителски интерес, беше съпроводено с изпълнения на вокално трио "Оренда“, които съчетават българския фолклор с модерно звучене на френски език, съобщиха от прессекретариата на президента. 

"Пластове история, древни цивилизации са оставили по българските земи своя отпечатък чрез културата си, изкуството, философията за живота – този разказ за България трябва да знаят повече хора по света. Да знаят, че българският народ и българската държава с над 13-вековна традиция са родени от просветата и културата, да познават богата българска култура, традиции и духовност, с които се гордеем. И днес продължаваме да пишем своята история като достоен народ с достойна и активна държава на европейската и световната карта“, изтъкна в приветствието си вицепрезидентът.

Тя подчерта, че през 2025 г. България ще бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО, като определи това като огромно признание и шанс за нашата страна да отстоява своето достойно място на европейската и световната карта на културно-историческото наследство.

Илияна Йотова посети павилиона, който представя България. Вицепрезидентът благодари за работата по негова реализация на Министерството на външните работи, на Министерството на културата, на Сдружението на общините. "България е равноправна част от цветния пъзел на страните, които членуват в Международната организация на Франкофонията. Послание за мирен и спокоен свят, в който хората искат да се познават и да градят връзки помежду си, изпраща това културно пространство. Културата и духовността са най-прекият път на опознаване, единственият път, който не е миниран от омраза и разделение“, посочи вицепрезидентът.

На българския павилион чрез виртуална разходка посетителите имат възможността да се запознаят с подводното културно наследство на България, както и с мозаечното изкуство на Епископската базилика в Пловдив. Представени са българските етерични масла като пример за успешна и устойчива индустрия от Розовата долина. Чрез мултимедийни материали посетителите могат да се запознаят и с културно-историческото наследство на редица български общини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бури и градушки 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: