Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вицепрезидентът за съборената къща на Димитър Талев: Неглижиране на културно-историческото ни наследство от страна на държавата
Автор: Петър Дучев 16:27 / 29.05.2024Коментари (0)1164
©
Един от примерите за неглижирането на културно-историческото ни наследство от страна на държавата е къщата на Димитър Талев в Прилеп. От юни 2023 г. има решение на Министерския съвет държавата да закупи този имот. Към момента не е направено нищо, а същевременно хора, които мразят България, разбиват с чукове тази българска светиня. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на научната конференция "Културно наследство – изкуство – музеи", в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

Юбилейният научен форум се организира от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, съвместно с Националната художествена академия и със съдействието на Исторически музей – Чипровци.

Проф. Мила Сантова е водещ изследовател в областта на изкуствознанието, фолклористиката, етнологията, културната антропология, музеологията, материалното и нематериалното културно наследство. Значителен е приносът ѝ за вписването в списъка на ЮНЕСКО на Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими.

"Вие сте истински енциклопедист, малко са такива хора не само в европейски, а и в световен мащаб. Човек, който милее за българското, с много любов, амбиция и усилия представя и защитава ценностите на българското културно-историческо наследство пред света“, посочи в приветствието си Йотова.

"Притежавате и нещо, което липсва у много хора, които не слизат от телевизионните екрани. За разлика от тях Вие много добре знаете какво стои зад думите – България е на трето място по културно-историческо наследство и българите сме наследници на седем цивилизации“, обърна се вицепрезидентът към проф. Сантова.

В изказването си Илияна Йотова подчерта, че големият отсъстващ в поредната предизборна кампания е дебатът за българската култура. "Законите за културата чакат търпеливо десетилетия наред, а са още по-важни днес, когато в глобалния свят имаме нужда да отстояваме своята идентичност и да черпим самочувствие от културната си история“, заяви тя и представи няколко примера, които илюстрират липсата на национална политика в сферата на културата.

"Идеята за Закон за старите столици свършва до първоначалния ентусиазъм и амбиция. Необходим ни е и за да показваме желания образ на България и българската култура навън“, отбеляза вицепрезидентът. Тя подчерта липсата на България в Кирило-Методиевите маршрути.

"Парадокс е, че България не участва в тях, а претендира да бъде спасител и наследник на делото на Светите братя и техните ученици. Преди три години се обърнахме към изпълнителната власт в опит да спасим българското участие, но срещнахме стена от незаинтересованост“, припомни вицепрезидентът. Според нея много се говори за свързаността на културно-историческото наследство с туризма, но липсва законовата рамка за тази политика.

"Преди време предложих да използваме европейско финансиране, за да създадем такъв маршрут, свързан с живота и дейността на най-големите дарители в българската история братята Евлоги и Христо Георгиеви – от имотите в Букурещ, през вилата в Карлово и текстилната фабрика. За съжаление, не се осъществи.

Държавата прехвърля изцяло отговорността и инициативата на местната власт“, заяви Илияна Йотова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: