Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вирусологът проф. Радостина Александрова: COVID-19 не бива да бъде подценяван
© Фокус
В сезона на вирусите и грипа – какви са най-честите симптоми и как протичат? Вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за "Фокус".

Здравейте.

Кои са най-честите вируси, които върлуват в момента на територията на България, освен грип?

Аз мисля, че в момента SARS-CoV-2 е доста активен. Разбира се, има и други вируси, да речем бокавируси. В очакване сме да се увеличат случаите на грип, но това ще стане може би малко по-късно. По принцип грипният вирус циркулира целогодишно и това позволява да се следи неговото разпространение, кои са щамовете, да се направи прогноза за ваксината. Макар че сезонът му в нашите географски области започва през октомври, случаите набират скорост вече към края на ноември и през декември.

Какви са най-честите симптоми, които се наблюдават?

Аз мисля, че всеки от нас много пъти се е срещал с острите респираторни заболявания, така че те са ни доста добре познати, макар че винаги може да има някакви вариации. Отпадналост, може да има хрема, главоболие, зачервено гърло, температура. Грипът е характерен с много бързо, много внезапно, остро начало. Оттук идва и името му – сграбчва ни, буквално ни сграбчва изведнъж. Докато да речем, при COVID, за разлика от това, се разгръщат постепенно симптомите и им трябват може би 2-3 дена. Така че – да, познато ни е усещането за болки в ставите, в мускулите, които са много добре изразени при грипа. Няма нищо ново под слънцето.

Наблюдават ли се някакви по-сериозни усложнения при децата, при по-възрастните?

По принцип това са уязвими групи. Както при SARS-CoV-2, така и при грип, така и при още един вирус, който ние сега не го споменахме, но това е респираторно-синцитиалният вирус, чиито случаи също започват да се увеличават през октомври и който достига пика си обикновено през декември, за разлика от грипния вирус, който се разпространява заедно с него, но достига пика си някъде в края на януари или през февруари. Така че – да, уязвимите групи са малките деца, особено тези под 5 годинки. Що се отнася до респираторно-синцитиалния вирус, най-уязвими са съвсем мъничките, тези под 6 месеца, особено тогава, когато са недоносени или пък имат някакви белодробни, сърдечни, неврологични заболявания. И разбира се, възрастните хора над 65 години, хората, независимо от възрастта им, които имат сериозни заболявания, които имат съответно някакви причини за компрометиране на имунната система, също са уязвими. Бременните жени по принцип са уязвими към по-сериозно протичане на респираторни вируси, което е свързано със самата физиология и анатомия на бременността.

Препоръчително ли е да потърсим лекарска помощ, в кои случаи по-скоро

Аз мисля, че когато става дума за някакво много леко заболяване, за много леко изразена симптоматика – нещо, което се наблюдава нерядко, в тези случаи хората едва ли стигат до лекар. По-скоро използват някакви добре познати лекарства, които им помагат да облекчат симптомите, но е важно да знаем каква е инфекцията, особено когато протичането е по-сериозно, защото при грипните вируси, например, са налични специфични антивирусни агенти, които ако бъдат приложени, особено в първите 36 часа, биха могли да свършат отлична работа. Така че – да, всичко зависи от това какво се случва. И да, разбира се, ако състоянието се влошава, естествено, че трябва непременно да се обърнем към медицински специалист.

Темата за COVID-19 – как се развива в момента в България?

Общо взето, случаите се увеличаваха доста време. Сега като че ли по-скоро са в някакво състояние на задържане, но да, винаги когато се появи някакъв нов вариант в дадена област, съответно той предизвиква раздвижване – това е съвсем нормално. SARS-CoV-2 продължава да се развива, той все още няма сезонен характер, все още е пандемичен. Виждаме, че може да доведе до увеличаване на случите по всяко време на годината. Тук също няма изненади. Общо взето вирусът ще се стреми да се разпространява колкото се може по-добре, за което е нужно, разбира се, да успее да избяга от нашия имунен отговор. В същото време хората вече имат една базова защита, тъй като ние сме заедно почти 5 години с този вирус. Някои са ваксинирани, други са боледували, трети са направили и двете. Така че нито ние сме тези, които бяхме в началото на пандемията, нито вирусът е същият. Така че – да, SARS-CoV-2 продължава и въпреки че в момента той протича действително много по-леко в сравнение с това, което виждахме през първите години на пандемията, да не забравяме, че това, което се случва между вируса и гостоприемника, все пак зависи и от състоянието на гостоприемника. Т.е. винаги има уязвими групи хора, които биха могли да боледуват доста по-драматично, така че дори лекият на пръв поглед COVID-19 за някои хора може да бъде много сериозно изпитание и по никакъв начин не бива да бъде подценяван.

Как можем да се предпазим от различните вируси и зарази?

Там, където има ваксина, особено уязвимите групи хора, би трябвало да се възползват от нея. За трите вируса, които ще бъдат основните "играчи" през сезона, в който вече навлязохме – есенно-зимният, има ваксини. За COVID-19 това е актуализираната ваксина, която от 11 септември вече е у нас. Тя е съобразена с един от последните варианти на вируса. Съответно за грип също е налична ваксина, включително има ваксина, която не се прилага чрез инжектиране, а чрез впръскване в носа. Тя е предназначена точно за децата и създава много добър имунитет и на "входната врата" на вируса и освен това им спестява притесненията, страха от убождането. За респираторно-синцитиалния вирус също са налични ваксини – две ваксини за хора, които са на 60 и повече години. Съответно едната от тях е разрешена и за бременни жени, като идеята е поставянето по време на бременността и изграденият впоследствие в майката имунен отговор да помогне на бебето чрез прехвърляне на антитела в него през плацентата така, че то да бъде защитено, особено през първите 6 месеца от живота си. Казах, че най-уязвими са бебетата, които са недоносени или пък имат някакво сърдечно, неврологично или белодробно заболяване, но както казва Американската педиатрична асоциация, най-голям брой хоспитализации всъщност са при децата, които са иначе здрави и родени на термин, просто защото те са много повече. Според тази асоциация 1, 2 до 3% от децата с такава инфекция имат нужда от хоспитализация. Така че макар от тези три вируса респираторно-синцитиалният вирус да е най-слабо популярният сред хората, той по никакъв начин не бива да бъде подценяван. Това, че ние не сме говорили толкова често за него, не го прави безопасен.

Благодаря Ви, проф. Александрова, за този разговор и до скоро.

До скоро!

Още по темата: общо новини по темата: 11928
18.10.2024 »
17.10.2024 »
17.10.2024 »
17.10.2024 »
15.10.2024 »
14.10.2024 »
предишна страница [ 1/1988 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Почина Лиъм Пейн
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: